Управлінський облік у цифрову добу: інтеграція аналітики та інформаційних систем - Шиш, Анатолій Миколайович; Брадул, Олександр Михайлович; Смірнова, Ірина Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Необхідність ефективно управляти великими обсягами даних та інформації вимагає переходу від традиційних методів управлінського обліку до більш сучасних, зокрема, із використанням аналітики та інформаційних (електронних) систем. Нові технології забезпечують високу якість, надійність, ефективність та оперативність передачі, зберігання й обробки даних, дозволяють скоротити витрати на оплату праці обліково-управлінського персоналу, розширюють можливості прогнозування фінансово-господарської діяльності. Водночас, інтеграція таких систем утворює нові проблеми, пошук вирішення яких є актуальним і своєчасним напрямом досліджень. Мета роботи полягала в аналізі розвитку управлінського обліку в контексті інтеграції аналітики та інформаційних систем в умовах цифрової трансформації. У статті використано методи системного аналізу, порівняння, синтезу, статистичного аналізу, графічні методи. Результати. При проведенні дослідження було зроблено комплексний аналіз управлінського обліку як процесу ідентифікації, вимірювання, накопичення, аналізу, підготовки, інтерпретації і передачі фінансової інформації, що використовується керівництвом для планування, оцінки та контролю діяльності організації, а також забезпечення належного використання ресурсів і відповідальності керівництва. Було досліджено функціональні завдання інформаційної системи бухгалтерського обліку (ІСБО) та її здатність генерувати інформацію для прийняття обґрунтованих управлінських рішень, а також здійснювати контроль над ресурсами й операціями організації. Особлива увага приділялася інтеграції управлінського обліку з ERP-системами, зокрема, вивчено етапи впровадження автоматизованих систем управлінського обліку, що сприяють зведенню інформаційних потоків усіх підрозділів в єдину базу даних і спрощують обмін ними. Досліджено потенціал бізнес-аналітики та великих даних у сфері управлінського обліку, зокрема можливості виявлення трендів, аналізу взаємозв’язків, прогнозування результатів діяльності, автоматизації розрахунків, оцінки ризиків і підтримки прийняття рішень у режимі реального часу. Розглянуто застосування різних видів аналітичних методів, а саме описового, діагностичного, прогнозного та прескриптивного, для підвищення ефективності управлінських рішень та оптимізації ресурсів. У ході дослідження було також проаналізовано ключові ефекти від автоматизації управлінського обліку, включаючи підвищення якості, надійності, ефективності й оперативності передачі, зберігання та обробки даних, скорочення витрат на оплату праці обліково-управлінського персоналу, прискорення отримання інформації для прийняття рішень, розширення можливостей прогнозування фінансово-господарської діяльності, формування балансу, фінансового плану, бюджету та контролю руху грошових коштів. Висновки. У результаті роботи було визначено проблеми інтеграції ERP, бізнес-аналітики та великих даних, зокрема складність інтеграції отриманих із різних джерел даних, дублювання та неузгодженість інформації, великі обсяги і мінливість даних, а також ризики витоку та некоректного використання інформації. Було запропоновано шляхи їх вирішення через стандартизацію введення даних, централізовані платформи або сховища, застосування алгоритмів бізнес-аналітики та машинного навчання, забезпечення захисту конфіденційної інформації і навчання персоналу. Ключові слова: управлінський облік, аналітика, великі дані, ERP-системи, автоматизація.