Фінансовий менеджмент в умовах кризових викликів: механізм ефективності та напрями вдосконалення - Лагодієнко, Наталія Володимирівна; Скляр, Лариса Борисівна; Бахчиванжи, Людмила Анатоліївна; Матвійчук, Максим Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті розглядається фінансовий менеджмент як стратегічний інструмент реагування на кризові виклики в сучасній економіці. Показано, що глобальні та локальні потрясіння, включаючи військові дії та їх соціально-економічні наслідки, змінюють умови функціонування підприємств та зумовлюють необхідність розробки нових підходів до фінансового менеджменту. Потреба в швидкому прийнятті рішень стимулює трансформацію фінансового менеджменту, підвищення стабільності та мінімізацію ризиків, що зумовлює необхідність розробки комплексного системного підходу. Запропоновано розглянути системний підхід, який інтегрує прогнозування ризиків, використання антикризових інструментів та впровадження адаптивних моделей підтримки фінансових рішень. Доведено, що такий підхід дозволяє підприємствам підвищити свою фінансову ефективність, зменшити вразливість до зовнішніх потрясінь та забезпечити стратегічну стабільність. Особлива увага приділяється інструментам підвищення стабільності та адаптивності, включаючи цифровізацію процесів, використання сучасних ІТ-рішень, диверсифікацію джерел фінансування, інтеграцію в міжнародні фінансові мережі та розвиток партнерських відносин. Український контекст дослідження розкривається через аналіз фінансового менеджменту у воєнний та повоєнний періоди. Визначено, що для вітчизняних підприємств ключовим завданням є не лише підтримка фінансової стабільності, а й створення умов для довгострокового відновлення та зростання. Підкреслюється важливість державної підтримки, механізмів державно-приватного партнерства та спрямування ресурсів на стратегічні напрямки розвитку. Зазначається, що перспективними напрямками є стале фінансування, «зелені» інвестиції та інноваційні рішення, які можуть поєднувати економічні та соціальні цілі. Зроблено висновок, що фінансовий менеджмент в умовах кризових викликів набуває нових функцій та стає основою економічної модернізації. Його вдосконалення в Україні визначає можливість перетворення надзвичайних обставин на поштовх до якісних змін та забезпечення довгострокової конкурентоспроможності національної економіки. Ключові слова: фінансовий менеджмент, антикризове управління, фінансова безпека, стратегічне управління, конкурентоспроможність.