Диверсифікація сільськогосподарських підприємств в сучасних умовах розвитку - Вовк, Мирослава Василівна; Табацкова, Ганна Вячеславівна; Стибель, Роман Ігорович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Реалізація стратегії диверсифікації є одним із ключових факторів досягнення конкурентної переваги сільськогосподарських підприємства та сприяє його успішному економічному розвитку як на мікро-, так і на макрорівнях. Метою статті є дослідження особливостей диверсифікації сільськогосподарських підприємств в сучасних умовах розвитку. Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосовано діалектичний метод наукового пізнання. Абстрактно-логічний метод теоретичних та фактичних узагальнень використано для формулювання висновків та пропозицій. Інформаційною базою дослідження стали наукові праці українських вчених за розглянутою темою, результати власних досліджень авторів тощо. Результати дослідження виявили, що диверсифікація сільськогосподарських підприємств у ринковій економіці - це стратегія розширення асортименту продуктів та видів діяльності з метою зниження ризиків та підвищення стійкості підприємств шляхом диверсифікації джерел їхніх доходів, яка включає переорієнтацію рослинництва та тваринництва, розвиток переробки, впровадження ресурсозберігаючих технологій та розвиток нових видів діяльності, безпосередньо не пов’язаних з аграрним сектором. Досліджено наукові підходи до вивчення теоретичних та концептуальних засад визначення ролі диверсифікації сільськогосподарських підприємств контексті реалізації їх економічної політики. Розроблено методичні підходи до оцінки виробничо-економічних показників, які передбачають використання статистичних, економіко-математичних та комп’ютерних методів дослідження та дозволяють враховувати ресурсний потенціал організації, спеціалізацію, вимоги сівозміни та внутрішні потреби в сільськогосподарській продукції. Запропоновано комплексну методику оцінки економічного стану сільськогосподарських підприємств та можливості їх диверсифікації й чіткі пропозиції з покращення підтримки сільськогосподарського виробництва та сприяння можливостям диверсифікації. Висновки. В контексті реалізації економічної політики сільськогосподарських підприємств, стратегія диверсифікації є повністю виправданою, оскільки вона має ряд привабливих аспектів, які сприяють підвищенню їх конкурентоспроможності, фінансової ефективності та успіху. Ключові слова: диверсифікація, сільськогосподарські підприємства, види, переваги, напрямки, причини, типи, характеристики, фактори диверсифікації, методологія, комплексна методика.