Стратегія розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств АПК - Стойко, Василь Юрійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Зовнішньоекономічна стратегія підприємств АПК є важливою та значною сферою діяльності, оскільки вона відкриває нові можливості для розширення ринку, розвиває конкурентні переваги шляхом розширення на зовнішні ринки та покращує репутацію підприємства. Метою статті є дослідження особливостей стратегічного розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств АПК. Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосовано діалектичний метод наукового пізнання. Абстрактно-логічний метод теоретичних та фактичних узагальнень використано для формулювання висновків та пропозицій. Інформаційною базою дослідження стали наукові праці українських вчених за розглянутою темою, результати власних досліджень авторів тощо. Результати дослідження виявили, стратегія зовнішньоекономічної діяльності підприємств АПК - це діяльність, спрямована на досягнення основних цілей організації, що визначаються передбаченням можливих змін у навколишньому середовищі та організаційному потенціалі шляхом координації та розподілу ресурсів. Опрацьовано наукові підходи до вивчення теоретичних та концептуальних аспектів розвитку стратегічних аспектів науково-обґрунтованих рекомендацій щодо розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств АПК. Розроблено методологію зовнішньоекономічної стратегії підприємств АПК, яка корисна в кризових ситуаціях, оскільки дозволяє враховувати постійні зміни, що можуть суттєво вплинути на стратегічні цілі, які підприємство поставило перед кризою. Запропоновано концептуальні особливості розробки зовнішньоекономічної стратегії підприємств АПК структуровані з використанням комплексного підходу. Висновки. Під стратегією зовнішньоекономічної діяльності підприємств АПК слід розуміти продуману систему логічно взаємопов’язаних правил і процедур, що дозволяє підприємства працювати як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Ключові слова: зовнішньоекономічна діяльність, підприємства АПК, стратегія, стратегічні цілі, методологія, принципи, реалізація, зовнішні ринки.