Застосування інструментів штучного інтелекту в аудиті фінансової звітності - Круглий, Владислав Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті систематизовано теоретичні положення та розроблені практичні алгоритми застосування інструментів штучного інтелекту в процесі аудиту фінансової звітності шляхом виявлення ключових переваг, можливостей, а також ризиків та обмежень, пов’язаних з інтеграцією інноваційних технологій в аудиторські процедури. Завдяки використанню системного аналізу та синтезу узагальнено інформацію щодо еволюції аудиту від традиційних ручних процедур до автоматизованих систем. Автором здійснено класифікацію різних інструментів штучного інтелекту (машинне навчання, природна обробка мови, роботизована автоматизація процесів, комп’ютерний зір) та визначено їх практичну роль та можливості використання в аудиторській діяльності. Для демонстрації практичної імплементації штучного інтелекту в аудит фінансової звітності розроблено покрокові алгоритми застосування систем виявлення аномалій та обробки природної мови, що охоплюють етапи підготовки, навчання, застосування моделі та документування результатів. Дослідження підтверджує, що сучасний аудит переживає революцію, зумовлену цифровізацією економіки, що вимагає переходу від вибіркових перевірок до аналізу всіх даних (суцільний аналіз) для підвищення надійності та точності. Систематизовано чотири основні види інструментів штучного інтелекту, кожен з яких виконує специфічні функції: машинне навчання застосовується для прогнозування показників та виявлення аномалій і нетипових операцій; природна обробка мови використовується для аналізу неструктурованих текстових документів з метою виявлення невідповідностей; роботизована автоматизація процесів призначена для виконання рутинних завдань зі збору та звірки даних; комп’ютерний зір забезпечує автоматизовану обробку сканованих первинних документів та перевірку їхньої автентичності. Штучний інтелект є необхідним інструментом для забезпечення якісного аудиту в умовах зростання обсягів даних, що забезпечує перехід до суцільного аналізу даних та виявлення складних, неочевидних для людини закономірностей. Ключові слова: штучний інтелект, аудит, фінансова звітність, машинне навчання, природна обробка мови, роботизована автоматизація процесів, цифровізація, суцільний аналіз, виявлення аномалій, ризики аудиту.