Трансформація поняття «зелена економіка» в умовах глобальної цифровізації - Зайцева, Анна Сергіївна; Поліванцев, Андрій Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Інтеграція процесів екологізації та цифровізації визначає сучасні вектори розвитку глобальної економіки. У таких умовах виникає потреба у науковому переосмисленні поняття «зелена економіка», яке є важливим інструментом забезпечення сталого розвитку та конкурентоспроможності держав і підприємств. Глобальна цифровізація надає нових змістових характеристик завдяки впровадженню інноваційних технологій. Саме тому дослідження трансформації поняття «зелена економіка» в умовах цифровізації є важливим як з теоретичної, так і з практичної точки зору, адже воно дозволяє виявити механізми гармонізації екологічних і технологічних стратегій розвитку. Метою статті є обґрунтування теоретичних і методологічних засад трансформації поняття «зелена економіка» в умовах глобальної цифровізації. У статті застосовано системний і порівняльний підходи, методи узагальнення, логічного аналізу, структурно-функціональний та графічний методи, що дозволило простежити еволюцію поняття «зелена економіка» від екологічно орієнтованої моделі до інтегрованої цифрової екологічної парадигми сталого розвитку. Результати дослідження показують, що цифровізація виступає основоположним чинником трансформації «зеленої економіки», змінюючи її змістові акценти та інституційні механізми. Сформовано авторське бачення цифрової «зеленої економіки» як багатовимірної системи, у якій екологічні, технологічні, соціальні та управлінські складові взаємодіють у цифровому середовищі. Систематизовано ключові функції «зеленої економіки». Окреслено перспективні напрями цифрової трансформації «зеленої економіки». Визначено ризики глобальної цифровізації «зеленої економіки». Запропоновано систему індикаторів оцінювання ефективності цифрової «зеленої економіки». Доведено, що глобальна цифровізація зумовлює перехід від концепції «зеленого зростання» до моделі «розумного сталого розвитку», у межах якої цифрові технології не лише підвищують продуктивність, а й стають інструментом екологічної відповідальності. Трансформація поняття «зелена економіка» під впливом цифровізації є не лише теоретичною тенденцією, а й практичною необхідністю для формування нової моделі економічного зростання на засадах сталості та інноваційності. Ключові слова: трансформація, глобальна економіка, «зелена економіка», країни ЄС, цифровізація, Україна