Особливості інтеграційних процесів в агропромисловому комплексі - Гримак, Олег Ярославович; Остафійчук, Артем Григорович; Христенко, Ольга Андріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Розвиток інтегрованих взаємодій в агропромисловому комплексі сприяє не лише підвищенню ефективності сільського господарства, а й покращенню соціальної та економічної інфраструктури, зокрема сільської місцевості. Метою статті є дослідження особливостей інтеграційних процесів в агропромисловому комплексі та їх ефективного розвитку в умовах науково-технічного співробітництва. Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосовано діалектичний метод наукового пізнання. Абстрактно-логічний метод теоретичних та фактичних узагальнень використано для формулювання висновків та пропозицій. Інформаційною базою дослідження стали наукові праці українських вчених за розглянутою темою, результати власних досліджень авторів тощо. Результати дослідження виявили, що інтеграція агропромислового комплексу - це об’єднання різних галузей економіки, пов’язаних з сільськогосподарським виробництвом, від сировини до кінцевого споживача, з метою створення єдиної виробничо-господарської одиниці і цей процес передбачає розвиток виробничо-господарських зв’язків між сільським господарством, переробною діяльністю, машинобудуванням, наукою та іншими суміжними галузями, а також між підприємствами цих галузей. Опрацьовано наукові підходи до вивчення теоретичних та концептуальних аспектів розвитку інтеграційних процесів в агропромисловому комплексі для ефективного розвитку аграрних підприємств та їх науково-технічного співробітництва. Розроблено та обґрунтовано форми інтеграційної взаємодії в агропромисловому комплексі, що проявляється на різних рівнях та в різних напрямках й фактори, які безпосередньо впливають на оптимальні рішення, що забезпечують сталий розвиток аграрного сектору. Запропоновано механізм інтеграційної взаємодії в агропромисловому комплексі, який являють собою систему зв’язків та співпраці між різними секторами, спрямованих на оптимізацію виробничих процесів, зниження виробничих витрат та підвищення загальної ефективності діяльності залучених господарюючих суб’єктів. Висновки. Розробка системи інтегрованих взаємодій у вітчизняному аграрному секторі - це складне завдання, яке вимагає скоординованих дій уряду, бізнесу та наукових організацій. Реалізація цих напрямків зміцнить вітчизняний агропромисловий комплекс, підвищить його конкурентоспроможність та забезпечить продовольчу безпеку країни. Ключові слова: інтеграційні процеси, агропромисловий комплекс, форми інтеграційної взаємодії, механізм, напрями, фактори, оптимальні рішення, сталий розвиток.