Вплив штучного інтелекту на автоматизацію складських процесів в Україні - Гоменюк, Марина Олександрівна; Ціжма, Юрій Іванович; Григорук, Ірина Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасна логістика в Україні зазнає суттєвих трансформацій завдяки впровадженню технологій штучного інтелекту, що сприяють автоматизації складських процесів, підвищенню ефективності та точності операцій. Зростаючі обсяги вантажів, складність ланцюгів постачання та вимоги до швидкої доставки стимулюють підприємства застосовувати інтелектуальні системи для прогнозування попиту, оптимізації запасів та управління ресурсами. Дослідження ролі штучного інтелекту в складській логістиці дає змогу оцінити його вплив на продуктивність, економію витрат та збільшення конкурентоспроможності українських компаній. Метою статті є вивчення впливу штучного інтелекту на автоматизацію складських процесів в Україні. Методи. У роботі використано методи критичного аналізу наукових джерел, синтезу, табличного представлення, а також метод наукового абстрагування для виділення ключових тенденцій та закономірностей у застосуванні штучного інтелекту в логістичних операціях. Результати. Встановлено, що впровадження сучасних технологічних рішень не лише змінює організацію матеріальних потоків, а й забезпечує раціональне використання людських, фінансових та енергетичних ресурсів на всіх етапах логістичного ланцюга. Завдяки цифровізації складських процесів підприємства отримують змогу комплексно аналізувати дані, прогнозувати потреби та швидко реагувати на зміни ринкового середовища. Відзначено, що введення технологій штучного інтелекту не лише трансформує стратегічне управління складської логістики, а й безпосередньо впливає на результативність операцій. Оцінено вплив штучного інтелекту на роботизацію складських процесів в Україні, окреслено ключові функціональні напрями його застосування, такі як прогнозування попиту, управління запасами, поліпшення зберігання та комплектування замовлень, моніторинг і контроль якості, а також автоматизація транспортних та маніпуляційних операцій. Висновки. Упровадження технологій штучного інтелекту в систему складської логістики сприяє загальному підвищенню ефективності ланцюгів постачання в Україні, оптимізації використання ресурсів та зміцненню конкурентних позицій українських підприємств на національному та міжнародному ринках.