Менеджмент якості як імператив регіональної політики у сфері туризму і індустрії гостинності - Кошовий, Богдан-Петро; Олекса-Кажмерчак, Анна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Вступ. Сфера туризму й індустрії гостинності стала індикатором спроможності регіональної політики, оскільки якість управління визначає довіру до інституцій, темп відновлення та конкурентність територій. Диспропорції між декларативними стратегіями й реальними практиками, фрагментарність стандартів і слабка координація суб’єктів зумовили потребу в переосмисленні менеджменту якості як стратегічного імперативу. Методи. Дослідження спиралося на концептуально-інституційний аналіз, системний підхід і порівняльну інтерпретацію управлінських моделей; використано логіко-структурну реконструкцію регуляторних механізмів, аналіз політик публічного врядування та тематичну інтерпретацію соціокультурних ефектів «економіки вражень». Результати. Сформовано модель, у якій менеджмент якості виступив каркасом регіональної політики: стандарти сервісу інтегрувалися з просторовим плануванням, інвестиційною підтримкою, цифровим моніторингом, підготовкою кадрів і незалежним оцінюванням послуг. Інституційна площина набула рис партнерського врядування: регіональні агентства розвитку координували взаємодію влади, бізнесу й громад, а цифрові платформи забезпечували прозорість і підзвітність. Економічний вимір продемонстрував мультиплікативний ефект якості через повторні візити, розширення зайнятості, зростання місцевих бюджетів і прискорення впровадження інновацій. Соціокультурна перспектива закріпила якість як етичний кодекс гостинності, що конвертувався в соціальний капітал та репутацію територій. Обговорення. Менеджмент якості проявився як стратегічний ресурс післявоєнного відновлення: він поєднав економічну результативність із гуманітарною місією й закріпив легітимність публічної влади. Запропонована логіка зменшила розрив між нормами й практикою, перетворивши контроль на спільне управління. Обмеження пов’язані з неоднаковою інституційною спроможністю регіонів і різною глибиною цифрової зрілості; подальші дослідження мають деталізувати метрики якості для кластерів і механізми масштабування партнерських моделей. Висновки. Якість управління у туризмі та гостинності виконує роль системоутворювального принципу регіональної політики, формує прогнозованість рішень, прискорює модернізацію інфраструктури, підсилює соціальну згуртованість і репутаційну видимість України у світі. Інституціалізація менеджменту якості як національного стандарту забезпечує перехід від декларацій до керованих результатів і закладає основу для стійкого розвитку територій.