Контент-маркетинг в системі digital-комунікацій - Мозгова, Галина Валентинівна; Заіка, Ольга Вікторівна; Катаєв, Андрій Володимирович; Микиша, Анна Дмитрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Стаття присвячена дослідженню сутності та місця контент-маркетингу у структурі digital-маркетингу як ключового напряму сучасних комунікацій. Метою роботи є визначення ролі контенту у формуванні конкурентних переваг бренду, дослідження взаємозв’язку між контент-стратегією, цифровими інструментами та поведінкою споживачів у цифровому середовищі. Методи. У дослідженні використано методи аналізу, синтезу, порівняння та узагальнення для систематизації наукових підходів до трактування поняття digital-маркетингу. Метод контент-аналізу застосовано для визначення основних функцій контент-маркетингу, а системний підхід дозволив розкрити його місце у загальній структурі цифрових комунікацій. Результати. У статті обґрунтовано, що контент-маркетинг виконує стратегічну функцію у digital-комунікаціях, забезпечуючи поєднання інформаційного, емоційного та комерційного впливу на споживача. Визначено основні типи контенту за функціями (інформаційний, навчальний, розважальний, соціальний, комерційний) та форматами (текстовий, візуальний, відео, аудіо, інтерактивний, UGC). Показано, що ефективність контент-маркетингу залежить від рівня креативності, швидкості реакції бренду, персоналізації та використання аналітичних даних. Доведено, що контент виступає центральним елементом digital-екосистеми, який інтегрує SEO, SMM, email-маркетинг, PPC і CRM-аналітику в єдину комунікаційну систему. Висновки. Контент-маркетинг є основою формування довготривалих відносин між брендом і споживачем у цифровому просторі. Його ефективність визначається поєднанням креативу, технологій та аналітики. У перспективі подальших досліджень доцільно розглядати вплив штучного інтелекту та Big Data на персоналізацію контенту, автоматизацію маркетингових процесів і прогнозування поведінки споживачів. Ключові слова: digital-маркетинг, контент-маркетинг, стратегія, креатив, комунікації, онлайн-просування.