Інтеграція маркетингових досліджень у планування бізнес-процесів ціноутворення - Сотник, Ангеліна Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В умовах цифрової економіки ціна виступає не лише фінансовим показником, але і стратегічним інструментом, що відображає інноваційність, цінність продукту та рівень лояльності споживачів. Інтеграція маркетингових досліджень у процеси ціноутворення стає визначальним чинником адаптивності бізнесу до динаміки ринку. Актуальність теми дослідження зумовлена потребою поєднання маркетингової аналітики з фінансовим плануванням в єдину систему стратегічного управління, здатну забезпечувати стабільність прибутковості та стійкий розвиток підприємства. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та розроблення практичних засад інтеграції маркетингових досліджень у процес планування бізнес-процесів ціноутворення з метою підвищення ефективності стратегічного управління підприємством. У процесі дослідження застосовано методи системного та ситуаційного аналізу – для виявлення взаємозв’язків між маркетинговими та фінансовими елементами управління; порівняльний аналіз – для оцінки результатів різних підходів до ціноутворення; таблично-графічний метод – для узагальнення етапів маркетингових досліджень та їх впливу на бізнес-процеси підприємства. Результати дослідження показали, що ефективність цінової політики значною мірою залежить від системного використання результатів маркетингових досліджень. Визначено чотири базові напрями: аналіз ринку, споживачів, конкурентів і цінової чутливості, які формують інформаційне підґрунтя для обґрунтованого прийняття цінових рішень. Запропоновано таблицю взаємозв’язку етапів маркетингових досліджень і бізнес-процесів ціноутворення, що ілюструє логіку переходу від збору аналітичних даних до фінансової оцінки рішень. Розроблено авторську модель інтеграції маркетингових і фінансових рішень, яка базується на циклі «планування – реалізація – моніторинг – корекція» та забезпечує взаємозв’язок між аналітикою, прибутковістю та поведінкою споживачів. Доведено, що такий підхід формує передумови для переходу підприємства до концепції інтелектуального ціноутворення, яке поєднує принципи стратегічного маркетингу, цифрової аналітики та фінансової оптимізації.