Концептуальні підходи до формування системи управління цифровою трансформацією бізнес-процесів - Кирилюк, Ірина Миколаївна; Денисенко, Вікторія Олександрівна; Ільченко, Ігор Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Метою статті є розробка та обґрунтування концептуальних підходів до формування інтегрованої системи управління цифровою трансформацією бізнес-процесів, що забезпечує цілісність, узгодженість та результативність управлінських рішень в умовах цифрової економіки. Особлива увага приділяється поєднанню стратегічного, технологічного, організаційного, кадрового та інформаційного вимірів трансформації. Методи. У дослідженні застосовано комплексний підхід, що включає системний аналіз, порівняння існуючих теоретичних моделей, синтез наукових концепцій та критичний огляд сучасних практик цифрової трансформації. Проведено аналіз наукових джерел як вітчизняних, так і зарубіжних авторів, а також виокремлено основні проблемні зони в управлінні цифровими змінами. Застосовано методи систематизації, структуризації, моделювання та експертної оцінки для формування адаптивної концептуальної моделі. Результати. Дослідження підтвердило, що цифрова трансформація бізнес-процесів є багатовимірним та комплексним феноменом, що вимагає цілісного підходу до управління. Розроблено концептуальну модель системи управління цифровою трансформацією, яка поєднує ключові аспекти: стратегічне цифрове бачення, аудит цифрової зрілості, поетапне планування трансформаційних дій, інтеграцію інноваційних технологій у бізнес-процеси, а також управління змінами та формування цифрової культури. Визначено основні складові адаптивного підходу, що дозволяють підприємствам різного масштабу та сектору економіки підвищувати ефективність цифрових ініціатив. Запропоновано рекомендації щодо врахування галузевої специфіки, рівня цифрової компетентності персоналу та організаційної культури для підвищення стійкості та конкурентоспроможності. Висновки. Проведений аналіз свідчить про необхідність інтеграції стратегічних, технологічних, організаційних та соціальних аспектів цифрової трансформації у єдину систему управління. Існуючі моделі мають певні обмеження, що зумовлює потребу у створенні адаптивних і контекстуалізованих підходів. Розроблена концептуальна модель сприяє більш ефективному впровадженню цифрових змін, мінімізації ризиків та посиленню інноваційного потенціалу підприємств. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку практичних інструментів та методик оцінки ефективності цифрової трансформації в різних галузях і масштабах діяльності. Ключові слова: цифрова трансформація, діджиталізація, управління бізнес-процесами, інтегрована система управління, цифрова економіка, інноваційні технології, адаптивна модель.