Управління змінами в операційному менеджменті: цифровий розвиток, комунікативна діяльність, логістика, адаптація персоналу - Павленко, Олена Олексіївна; Бондар, Тетяна Вікторівна; Таранюк, Каріна Вікторівна; Котенко, Станіслав Ігорович; Рибальченко, Світлана Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті розглянуто підходи до управління змінами в операційному менеджменті в умовах сучасних викликів у діяльності підприємств та організацій. Акцент зроблено на ролі цифрового розвитку, комунікативної діяльності, логістики та адаптації персоналу, як взаємопов’язаних складових ефективного управління змінами. Мета дослідження полягає у розробці концептуальної моделі на основі дослідження особливостей управління змінами в операційному менеджменті у контексті цифрового розвитку, вдосконалення комунікативної діяльності, логістики та підвищення адаптивності персоналу. У роботі застосовано методи системного аналізу, моделювання, спостереження, а також метод порівняльного аналізу на прикладі типів програмного забезпечення ERP, CRM та BI. Отримані результати підтверджують, що цифровізація операційних процесів забезпечує зростання гнучкості організації, скорочення витрат часу та ресурсів, підвищення точності планування і прогнозування у сфері логістики. Особливу увагу приділено розвитку внутрішньої комунікації між підрозділами, що координують процеси постачання, виробництва та збуту, адже ефективна комунікативна взаємодія є ключовою умовою успішного впровадження змін. У статті проаналізовано сучасні концепції цифрового операційного менеджменту, визначено роль інформаційних систем, ERP- та SCM-платформ, штучного інтелекту та аналітичних інструментів у підтримці управлінських рішень. У дослідженні виокремлено два ключові напрями управління змінами: інтеграцію цифрових інструментів в операційні процеси та адаптивність персоналу. Висновки підкреслюють необхідність комплексного підходу до управління змінами, який поєднує цифрові інновації, ефективну логістичну стратегію, комунікацію та адаптацію персоналу до змін. Практичне значення дослідження полягає у можливості підприємствам не лише оптимізувати процеси, а й формувати аналітичну базу для прогнозування ринкових тенденцій, забезпеченні гнучкість у логістиці, узгодженості дій при комунікації та стійкості персоналу до змін при адаптації, що сприяє підвищенню ефективності управління змінами та конкурентоспроможності підприємства. Ключові слова: операційні процеси, інформаційні технології, діджиталізація, бізнес-процеси, логістичні операції, комунікація, персонал.