Діагностика діяльності будівельних підприємств в Україні: стан, проблеми та виклики - Назаренко, Інна Миколаївна; Завора, Олександр Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Наукова праця присвячена дослідженню сучасного стану розвитку будівельної галузі України. Обґрунтовано, що в контексті євроінтеграційного курсу держави, масштабного відновлення інфраструктури після воєнних руйнувань та необхідності зміцнення інвестиційної привабливості галузі особливої актуальності набуває завдання здійснення комплексної діагностики результатів діяльності будівельних підприємств. Процес діагностування має забезпечити впровадження системного підходу до аналітичного моніторингу ключових показників функціонування підприємств будівельного комплексу, що уможливить своєчасне виявлення структурних диспропорцій, прогнозування потенційних ризиків та формування обґрунтованих управлінських рішень, спрямованих на підвищення ефективності їх діяльності. Метою статті є здійснення діагностики стану, проблем та викликів діяльності будівельних підприємств в Україні з урахуванням сучасних економічних умов, галузевих особливостей та впливу зовнішніх чинників. У процесі написання наукової статті були використані такі основні методи дослідження: аналіз (для виявлення сутності, структури та динаміки показників діяльності будівельних підприємств, а також для визначення взаємозв’язків між чинниками, що впливають на їх ефективність); індукції та дедукції (для логічного переходу від окремих фактів і аналітичних спостережень до формування теоретичних узагальнень); графічний (для наочно представлення тенденції зміни ключових економічних показників); SWOT-аналіз (для ідентифікації сильних і слабких сторін діяльності будівельних підприємств, а також визначенні зовнішніх можливостей та загроз, що формують стратегічне середовище їх функціонування); порівняння (для зіставлення показників діяльності будівельних підприємств у динаміці); узагальнення (для синтезування результатів дослідження). У науковій праці проаналізовано відсоткове співвідношення діючих суб’єктів господарювання в Україні у сфері будівництва, показники, які характеризують забезпеченість та оновлення основних засобів будівельних підприємств, індикатори інвестування, рівень цифровізації та ін. Для реалістичної оцінки тенденцій розвитку будівельної галузі в Україні було проведено SWOT-аналіз та окреслено стратегічні управлінські заходи, які будуть досліджуватися в перспективі. Ключові слова: будівельна галузь, інвестиції, основні засоби, цифровізація.