Передумови, сучасний стан та перспективи інновацій в фінансовій системі України - Теслюк, Наталія Петрівна; Векла, Олексій Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Статтю присвячено аналізу передумов, сучасного стану фінансової систему України, та розгляді інноваційних фінансових інструментів. Метoю дослідження є окреслення перспективних напрямків розвитку фінансової системи України за допомогою застосування інноваційних фінансових інструментів та технологій в умовах воєнного стану та складного становища в фінансовій системі, особливо в рамках високої залежності від зовнішнього фінансування. В ході дослідження використано методи: методи загального і конкретного, метод пізнання, методи індукції та дедукції при узагальненні засад становлення та розвитку фінансової системи України; Результати: здійснено систематизацію безпосередніх передумов, що сформували сучасний стан фінансової системи, розглянуті фінансові інноваційні інструменти, що використовують та ті, що мають значну перспективу, та можуть бути запровадженні, або їх використання має бути поглибленим. Запропоноване застосування конкретних перспективних фінансових інструментів згідно поставленої мети та сучасного Українського контексту; Висновки: В умовах війни запровадження інноваційних фінансових інструментів є критичним для забезпечення функціонування фінансової систему України, такі інструменти забезпечують ефективність на прозорість, що надважливо в умовах високої залежності від зовнішніх фінансових ресурсів. Україна демонструє досить високий рівень адаптації інноваційних інструментів та технологій в фінансовому секторі, включаючи безготівкові розрахунки, краудфандингові цифрові платформи, онлайн цільові благодійні збори, блокчейн техгології тощо. Подальше запровадження існуючих та нових фінансових інструментів є стратегічно важливим як у воєнний час, так і в умовах післявоєнної відбудови, в умовах значного зовнішнього державного боргу. Одним з найбільш перспективних інструментів, що може дозволити одночасно скоротити зовнішній державний борг та інвестувати в сталий розвиток є застосування свопів "борг-на-довкілля". Ключові слова: бюджет, інноваційний розвиток, інноваційні фінансові інструменти, сталий розвиток, економічний розвиток, фінансова стійкість, технології.