Багатомовний SEO і локалізація контенту як драйвер конверсії онлайн-крамниць мистецьких виробів - Вишняк, Дарʼя Олексіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У дослідженні проаналізовано, як поєднання багатомовного SEO та локалізації контенту може підвищувати конверсію онлайн-крамниць мистецьких виробів у різних мовних і культурних контекстах. Метою статті є розроблення цілісного теоретико-методичного підґрунтя підвищення конверсії шляхом узгодження пошукової видимості з мовною та культурною доступністю сторінок, стандартизуючи подачу критичних мистецьких властивостей і визначаючи мінімальне ядро метрик за локалями. Методи. Застосовано аналітико-синтетичний огляд літератури; побудовано концептуальну модель користувацького шляху «видимість → зрозумілість → довіра → дія»; систематизовано лексико-редакторські норми для багатомовного опису творів; нормовано технічні вимоги (структура URL, мовні сигнали, продуктивність, відмовостійкість); сконструйовано мінімальний набір пошукових і конверсійних показників з правилами спільної інтерпретації; усі рішення інтегровано у зведену таблицю застосування моделі. Результати. Обґрунтовано операційну модель, що поєднує багатомовну семантику та індексаційні сигнали з локально відредагованим контентом і блоками довіри. Сформовано редакторський каркас локалізації базових атрибутів (техніка, матеріал, розмір/вага, стан, оформлення, провенанс, сертифікат, умови логістики) з вимогами до послідовності та міжмовної узгодженості. Запропоновано мінімальне ядро метрик за локалями (покази, клацання, CTR, CR, AOV, ATC; додатково – глибина переглядів, відмови, час до покупки) і правила спільного читання для розмежування контентних, UX- і технічних причин відхилень. Окреслено технічні вимоги до багатомовної реалізації, здатної підтримувати завершення транзакцій у пікові періоди; зведена таблиця узгоджує етапи моделі з SEO-важелями, редакторськими правилами, атрибутами довіри, технічними умовами, KPI та діагностикою. Висновки. Запропонована рамка забезпечує послідовність проєктування й оцінювання багатомовної присутності – від добору семантики та глосарію до стандартизації сторінок і регулярного читання метрик у кожній локалі. Узгоджено модель, правила подачі атрибутів і ядро показників, що поєднують SEO-зусилля з конверсією та роблять ринки порівнюваними. Перспективи подальших досліджень пов’язані з кількісним оцінюванням впливу локалізованих атрибутів автентичності й формулювань логістики на конверсію в різних культурних контекстах та з уточненням порогових значень основних метрик.