Психологічні аспекти як складова інструментарію в роботі аудитора банку - Дмишко, Ярослав Григорович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті розкрито сутність і значення психологічних аспектів у професійній діяльності аудитора банку. Обґрунтовано, що ефективність аудиторського процесу визначається не лише рівнем технічної підготовки, а й психологічною готовністю фахівця до роботи в умовах відповідальності, стресу та інформаційного навантаження. Проаналізовано сучасні підходи до розвитку емоційного інтелекту, стресостійкості та комунікативної культури аудитора. Визначено основні складові психологічної компетентності, що впливають на об’єктивність оцінок, якість контролю та етичність рішень. Мета статті. Дослідити психологічні аспекти як складову інструментарію в роботі аудитора банку і визначити їх вплив на якість аудиторського процесу й ефективність внутрішнього контролю. Методи. Використано методи аналізу, синтезу, порівняння, узагальнення, систематизації наукових джерел і структурно-логічний підхід для визначення складових психологічної компетентності аудитора. Результати. Виявлено, що ефективність аудиторської діяльності значною мірою залежить від рівня психологічної підготовки фахівця. Сформовано структуру психологічної компетентності аудитора, яка охоплює емоційну стабільність, критичне мислення, комунікативність, етичну чутливість і стресостійкість. Доведено, що розвиток емоційного інтелекту забезпечує якість комунікацій, професійну неупередженість і довіру до результатів аудиту. Висновки. Психологічні аспекти є важливою складовою професійної майстерності аудитора банку. Їх розвиток сприяє підвищенню ефективності аудиту, зниженню стресових ризиків і формуванню довірчих взаємин у колективі. Перспективи подальших досліджень полягають у розробленні та впровадженні у систему професійної підготовки аудиторів банку спеціальних тренінгів і практичних курсів, спрямованих на розвиток емоційного інтелекту, навичок саморегуляції і стресостійкості. Ключові слова: аудитор банку, психологічна компетентність, емоційний інтелект, стресостійкість, професійна етика, внутрішній аудит.