Формулювання принципів управління торговельними підприємствами в умовах воєнного стану - Єлісєєв, Вадим; Бай, Сергій (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті досліджено теоретико-методичні засади антикризового управління торговельними підприємствами в умовах воєнного стану. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю адаптації управлінських підходів до екстремальних умов функціонування бізнесу, спричинених повномасштабною збройною агресією росії проти України. Визначено ключові виклики функціонування підприємств торгівлі в період збройної агресії проти України, серед яких: порушення логістичних ланцюгів постачання товарів, критична нестабільність попиту та купівельної спроможності населення, масштабні енергетичні та інфраструктурні обмеження, гострий дефіцит трудових ресурсів внаслідок мобілізації та міграції, істотне посилення безпекових ризиків для персоналу та майна. Узагальнено підходи вітчизняних та зарубіжних науковців до проблематики забезпечення стабільності діяльності підприємств торгівлі в кризових умовах, проаналізовано досвід функціонування торговельного сектору в екстремальних ситуаціях. Обґрунтовано необхідність формування оновленої системи принципів антикризового управління, що відповідає специфічним викликам воєнного стану та враховує особливості торговельної діяльності. На основі комплексного аналізу факторів зовнішнього та внутрішнього середовища функціонування торговельних підприємств запропоновано авторську класифікацію принципів антикризового управління за логікою забезпечення адаптивності, операційної стійкості та безперервності функціонування торговельних підприємств в умовах воєнних загроз. Виділено їх змістову характеристику, взаємозв’язки та ключову роль у побудові ефективної управлінської парадигми в умовах воєнних загроз та невизначеності. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості безпосереднього застосування запропонованої системи принципів у діяльності роздрібних та оптових торговельних підприємств різних форматів для системного зниження операційних ризиків, підвищення стабільності функціонування та підтримки економічної стійкості галузі торгівлі загалом. Зроблено висновки щодо перспектив адаптації антикризового управління до умов післявоєнного відновлення економіки України та трансформації торговельного сектору. Ключові слова: антикризове управління, торговельні підприємства, воєнний стан, економічна стійкість, адаптивність, ризики, управлінські рішення.