Вплив кешбеку та бонусних програм на поведінку споживачів банківських послуг - Гричіна, Маргарита-Ольга; Балабуха, Катерина Євгенівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті розглядається вплив кешбеку та бонусних програм на поведінку споживачів банківських послуг. Метою статті є дослідження впливу кешбеку та бонусних програм на поведінку споживачів банківських послуг в Україні в умовах цифровізації фінансового сектору. У роботі розглянуто економічну сутність програм заохочення, визначено їхню роль у формуванні клієнтської лояльності, підвищенні частоти безготівкових операцій і зміцненні конкурентних позицій банків. Встановлено, що системи кешбеку забезпечують короткострокову активізацію транзакцій, тоді як бонусні програми сприяють формуванню довгострокової довіри та прихильності клієнтів. Методи дослідження ґрунтуються на поєднанні теоретичного аналізу поведінкової економіки та емпіричних даних соціологічного опитування 50 респондентів віком від 18 до 40 років. Застосовано методи описової статистики, порівняльного аналізу та кореляційного оцінювання для визначення взаємозв’язку між рівнем винагороди та показниками лояльності. Аналіз здійснювався на основі програм лояльності провідних банків України: ПриватБанк, Monobank та А-Банк, що надало змогу оцінити різницю у сприйнятті клієнтами кешбеку, бонусів і комбінованих програм. Результати дослідження показали, що програми кешбеку є ефективним інструментом короткострокового стимулювання споживачів, оскільки миттєва винагорода підсилює відчуття вигоди та мотивує до збільшення кількості транзакцій. Натомість бонусні програми формують відкладену мотивацію, підкріплену очікуванням накопичення балів, що позитивно впливає на довгострокову взаємодію з банком. Найвищий рівень лояльності зафіксовано серед користувачів комбінованих програм, які поєднують обидва механізми винагород. Висновки свідчать, що програми кешбеку та бонусів є важливими складовими системи фінансового маркетингу та чинником підвищення конкурентоспроможності банківських установ. Ефективна стратегія управління лояльністю має базуватися на персоналізації винагород залежно від віку, доходу та фінансових звичок клієнтів. Подальші дослідження доцільно спрямувати на моделювання поведінкових патернів клієнтів із використанням аналітики великих даних і штучного інтелекту, що сприятиме оптимізації маркетингових рішень банківських організацій. Ключові слова:бонусна програма, лояльність клієнтів, фінансовий маркетинг, цифровий банкінг.