Самооцінка власного стану як інструмент підвищення сталості діяльності надавачів послуги водопостачання у невеликих громадах - Кавун, Андрій Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Робота спрямована на дослідження та практичне вирішення проблеми підвищення сталості діяльності підприємств, що надають послуги централізованого водопостачання у громадах сіл, селищ та малих міст. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю забезпечення всеосяжного доступу до питної води для всіх, особливо зважаючи на значну диспропорцію в охоплені централізованим водопостачанням міського та сільського населення, а також потребою посилення управлінської та фінансової спроможності місцевих комунальних підприємств. Метою дослідження є пошук інструментів підвищення сталості управління системами питного водопостачання у громадах сіл, селищ та малих міст шляхом адаптації та впровадження інструменту самооцінки діяльності надавачів послуг. У дослідженні застосовано системний підхід, методи порівняльного аналізу та узагальнення міжнародного досвіду. Здійснено адаптацію підходів до умов українських громад. Результати. Розроблено локалізований інструмент самооцінки для підприємств водопостачання малих громад, який поєднує універсальні управлінські сфери та функціональні напрями, специфічні для водопостачання та водовідведення. Інструмент сприяє підвищенню рівня стратегічного мислення та здатності підприємств формувати пріоритети розвитку на основі об’єктивних даних. Визначено, що впровадження процедури самооцінки створює можливість для систематизації управлінських процесів, підвищення підзвітності, покращення комунікації між надавачем послуги водопостачання, органом місцевого самоврядування та споживачами. Висновки. Застосування адаптованого інструменту самооцінки діяльності надавачів послуг водопостачання забезпечує практичну основу для впровадження принципів сталого розвитку на місцевому рівні. Методика дозволяє об’єктивно визначати сильні та слабкі сторони управління і покращувати якість послуг. Результати дослідження можуть бути використані у процесі стратегічного планування розвитку громад, підготовки місцевих програм модернізації систем водопостачання. Запропонований підхід формує підґрунтя для створення сталих, економічно життєздатних і соціально відповідальних систем питного водопостачання. Ключові слова: сталий розвиток, водопостачання, самооцінка, управлінські практики, сфера управління, комунальне підприємство, місцеве самоврядування, ефективність, стійкість, планування.