Аналітичні підходи до оцінювання інвестиційного потенціалу стартапів зі штучним інтелектом у фінансовій сфері України - Крищенко, Кирило Євгенович; Прощаликіна, Аліна Миколаївна; Завгородній, Денис Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті розглянуто проблеми та перспективи підвищення інвестиційної привабливості українських стартапів зі штучним інтелектом на міжнародному ринку. Актуальність дослідження зумовлена стрімким зростанням глобального попиту на інноваційні технології та потребою в залученні міжнародних інвестицій для розвитку української стартап-екосистеми. З’ясовано, що основними бар’єрами є недостатня інтеграція в глобальні технологічні екосистеми, відсутність доступу до спеціалізованих венчурних фондів, нестабільність правового середовища та невідповідність фінансової звітності міжнародним стандартам. Мета статті – розробити науково обґрунтовані підходи до оцінювання інвестиційного потенціалу стартапів зі штучним інтелектом у фінансовій сфері України, що сприятиме оптимізації інвестиційних рішень і стимулюватиме розвиток інноваційного середовища. У роботі застосовано системний підхід до аналізу інвестиційної привабливості, що передбачає структуризацію проблем, виявлення взаємозв’язків між ключовими чинниками та їх комплексне дослідження. Застосовано методи теоретичного узагальнення, якісного аналізу джерел інформації, а також елементи моделювання для визначення перспектив розвитку стартапів. У результатах дослідження сформовано рекомендації для підвищення інвестиційної привабливості стартапів, що стосуються вдосконалення технологічної бази, впровадження міжнародних стандартів фінансової звітності, розроблення стратегій маркетингу та брендингу, а також активної участі в міжнародних акселераційних програмах. Доведено, що впровадження таких заходів сприятиме залученню інвестицій, розширенню доступу до нових ринків і зміцненню позицій українських стартапів на міжнародному рівні. У висновках підкреслено важливість інтегрованого підходу, який об’єднує фінансові, технологічні та ринкові аспекти. Запропонований підхід дозволяє венчурним інвесторам здійснювати більш обґрунтоване оцінювання перспектив стартапів, мінімізуючи ризики. Зазначено, що подальші дослідження мають стосуватися вивчення механізмів зменшення венчурних ризиків та адаптації бізнес-моделей стартапів до умов нестабільності, характерних для українського ринку.