Система менеджменту якості як чинник підвищення конкурентоспроможності у зовнішньоекономічній діяльності підприємства - Рожко, Віктор Іванович; Гевко, Ольга Ярославівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є комплексний аналіз та теоретичне обґрунтування ролі систем менеджменту якості (СМЯ) як ключового інструменту у формуванні та посиленні конкурентних переваг вітчизняних підприємств на міжнародній арені. Робота спрямована на систематизацію механізмів впливу впровадженої та сертифікованої СМЯ на основні складові конкурентоспроможності продукції та компанії в цілому в умовах посилення вимог глобальних ринків та необхідності інтеграції українського бізнесу у світовий економічний простір. Методологічною основою роботи стали принципи системного підходу та діалектичний метод пізнання. Для досягнення поставленої мети використано сукупність загальнонаукових методів: теоретичного узагальнення та порівняння – для вивчення еволюції підходів до управління якістю; аналізу та синтезу – для декомпозиції поняття «конкурентоспроможність» на складові та встановлення зв’язків між ними та принципами СМЯ. Аналіз нормативних документів, зокрема стандартів серії ISO 9000, дозволив розкрити сутність та вимоги до сучасних систем якості. Метод логічного узагальнення застосовано для систематизації переваг, які отримують підприємства-експортери від впровадження СМЯ. У ході дослідження встановлено, що система менеджменту якості трансформувалася з вузької функції контролю продукції на стратегічний інструмент управління, що комплексно впливає на діяльність компанії. Доведено, що вплив СМЯ на конкурентоспроможність у ЗЕД реалізується за кількома напрямами. По-перше, сертифікація за міжнародними стандартами (зокрема, ISO 9001) виступає необхідною умовою доступу до багатьох закордонних ринків, дозволяючи долати нетарифні та технічні бар’єри в торгівлі та виступаючи сигналом надійності для іноземних партнерів. По-друге, СМЯ безпосередньо впливає на нецінові чинники конкурентоспроможності через гарантування стабільно високої якості продукції та послуг, що підвищує лояльність споживачів та зміцнює репутацію бренду. По-третє, імплементація принципів СМЯ сприяє оптимізації бізнес-процесів, раціональному використанню ресурсів та мінімізації втрат від браку, що веде до зниження собівартості та, як наслідок, підвищення цінової конкурентоспроможності. Обґрунтовано, що впровадження та сертифікація системи менеджменту якості є дієвим та багатогранним чинником підвищення конкурентоспроможності підприємства у зовнішньоекономічній діяльності. Зроблено висновок, що СМЯ перестає бути лише формальною вимогою і стає стратегічною інвестицією в сталий розвиток, операційну ефективність та довгострокову присутність на глобальних ринках. Для українських компаній послідовна імплементація міжнародних стандартів якості є критично важливою умовою для успішної інтеграції в європейські та світові ланцюги доданої вартості. Ключові слова: ISO 9001, управління якістю, експорт, міжнародні ринки, сертифікація, конкурентні переваги, стандартизація.