Збалансована система показників для оцінювання операційних витрат та її роль в управлінні економічною безпекою підприємства - Обиход, Ірина Василівна; Мороз, Юлія Юзефівна; Цегельник, Ніна Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Питання ефективного управління фінансовими результатами підприємства набувають особливої актуальності в умовах ринкової невизначеності, зростаючої конкуренції та необхідності забезпечення його економічної безпеки. Метою статті є обґрунтування теоретичних засад і практичних підходів до формування збалансованої системи показників (Balanced Scorecard, BSC) на основі фінансових критеріїв для оцінювання операційних витрат та визначення її ролі в управлінні економічною безпекою підприємства. Методи. У процесі дослідження використано методи аналізу, синтезу, порівняння, системного підходу та узагальнення для вивчення наукових підходів до трактування збалансованої системи показників і визначення місця операційних витрат у структурі економічної безпеки підприємства. Емпіричну основу становили статистичні дані щодо динаміки операційних витрат підприємств. Результати. У статті систематизовано склад і структуру операційних витрат у контексті управління економічною безпекою підприємства, визначено їх роль як ключового чинника фінансової стабільності та конкурентоспроможності бізнесу. Розроблено збалансовану систему показників на основі фінансових критеріїв (матеріаломісткість, трудомісткість, амортизаційна місткість, валова рентабельність витрат, загальна віддача витрат, ефективність управління адміністративними та збутовими витратами, рівень економічної безпеки). Проведено аналіз динаміки операційних витрат і їх віддачі, що дозволило виявити внутрішні дисбаланси у використанні ресурсів та обґрунтувати необхідність впровадження стратегічного контролю через BSC. Висновки. Визначено, що впровадження збалансованої системи показників на основі фінансових критеріїв забезпечує комплексну оцінку ефективності операційної діяльності, підвищує прозорість управління витратами та сприяє зміцненню економічної безпеки підприємства. BSC виступає ефективним інструментом інтеграції стратегічних і операційних цілей, що дозволяє своєчасно реагувати на ризики, оптимізувати витрати та забезпечувати фінансову стійкість бізнесу. Ключові слова: збалансована система показників, операційні витрати, економічна безпека, фінансові критерії, ефективність управління, стратегічний контроль.