Роль маркетингу у формуванні системного менеджменту агробізнесу в умовах цифрової трансформації - Присяжнюк, Оксана Федорівна; Кравчук, Ірина Ігорівна; Буднік, Ольга Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є обґрунтування ролі маркетингу у формуванні системи менеджменту агробізнесу на засадах діджиталізації. Методи. При проведенні досліджень застосовано: метод аналізу (здійснена характеристика окремих підсистем системного менеджменту), моделювання (формування моделі системного менеджменту), монографічний (огляд праць та узагальнення інформації про переваги діджиталізації маркетингу у системному менеджменті). Інформаційну базу дослідження становили аналітичні звіти Спільного дослідницького центру (JRC) Європейської Комісії, наукові праці українських та зарубіжних науковців у сфері системного менеджменту, маркетингу та цифрових технологій. Результати. У ході дослідження визначено, що маркетинг є однією з основних підсистем системного менеджменту суб’єктів агробізнесу, що забезпечує аналітичну, стратегічну та комунікаційну функції. Основними перевагами використання маркетингових діджитал-інструментів є: підвищення швидкості збору, аналітики та обміну інформацією між підсистемами менеджменту з урахуванням змін зовнішнього середовища. Недоліки цифровізації – ризик втрати інформації через технічні проблеми, залежність від доступу до мережі Internet, висока вартість використання деяких технологій і платформ та низька забезпеченість підприємств аграрної сфери фахівцями у сфері використання діджитал-технологій. За результатами дослідження розроблено модель системного менеджменту агробізнесу, що зорієнтована на маркетинг, основою якої є п’ять основних блоків (аналітичний, комунікаційний, стратегічний, бізнес-планування та контрольний). Практична орієнтація цієї моделі на створення єдиного інформаційного простору, посилення взаємодії між підсистемами та рівнями управління суб’єктів агробізнесу. Висновки. Маркетинг у системному менеджменті агробізнесу виконує інтеграційно-комунікаційну роль, що сприяє ефективній взаємодії всіх підсистем та рівнів управління з адаптацією до змін зовнішнього середовища. Використання переваг цифровізації маркетингової діяльності аграрними підприємствами сприяє підвищенню ефективності управління на засадах комплексності та формування клієнтоорієнтованих стратегій і управлінських рішень. Практичне використання даної моделі пропонується у вигляді інструменту формування ефективної системи менеджменту агробізнесу на засадах маркетингу в умовах цифрової трансформації. Ключові слова: системне управління, цифрові технології, маркетингова діяльність, бізнес-менеджмент, аграрні підприємства, управлінські рішення.