Сучасні тенденції розвитку управління персоналом сфери гостинності та особливості формування механізмів його реалізації - Стецьків, Андрій Романович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Вступ. У статті досліджено сучасні тенденції розвитку управління персоналом у сфері гостинності в умовах трансформації української економіки, воєнних викликів та євроінтеграційних процесів. Обґрунтовано актуальність проблеми ефективного HR-менеджменту як ключового чинника конкурентоспроможності підприємств готельно-ресторанного бізнесу. Підкреслено, що успіх галузі безпосередньо залежить від якості людського капіталу, рівня цифрової зрілості та здатності адаптуватися до міжнародних стандартів праці. Методи. У роботі застосовано методи порівняльного, структурно-функціонального та контент-аналізу наукових джерел, систематизації теоретичних підходів і узагальнення практичного досвіду. Інформаційну базу дослідження становлять наукові праці українських і зарубіжних авторів, аналітичні звіти МОП, HOTREC, VisitUkraine, а також нормативно-правові документи ЄС у сфері праці. Результати. Встановлено, що сучасний HR-менеджмент у гостинності еволюціонує від адміністративної до стратегічної моделі, у якій персонал розглядається як основний ресурс розвитку підприємства. Доведено, що провідними тенденціями є цифровізація HR-процесів, гнучкість форм зайнятості, розвиток soft skills, гейміфікація навчання, формування бренду роботодавця та орієнтація на сталий розвиток. Обґрунтовано механізми реалізації HR-стратегій, серед яких ключовими визначено цифрову трансформацію, системне навчання, мотивацію персоналу, оптимізацію процесів через аутсорсинг і контроль якості обслуговування. Показано, що війна в Україні активізувала антикризові HR-практики – релокацію бізнесу, перепрофілювання працівників, підтримку психологічної стійкості колективів. Євроінтеграційний курс визначено як чинник гармонізації українських HR-практик із європейськими стандартами гідної праці, інклюзивності та професійного розвитку. Висновки. Доведено, що ефективне управління персоналом є стратегічним інструментом відновлення індустрії гостинності у післявоєнний період. Розвиток людського капіталу, цифрова модернізація HRM і впровадження європейських стандартів мають стати пріоритетами державної політики та корпоративних стратегій. Ключові слова: управління персоналом, HR-менеджмент, індустрія гостинності, цифровізація, мотивація, аутсорсинг, євроінтеграція, людський капітал.