Особливості управління закупівлями в agile-проєктах - Скворцов, Денис Ігорович; Комарницький, Володимир Степанович; Сорока, Ярослав-Василь Мар’янович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено теоретико-прикладні аспекти управління закупівлями в Agile-проєктах як ключового інструменту підвищення гнучкості та ефективності сучасних організацій. Розкрито сутність концепції Agile Procurement, що базується на принципах партнерства, ітеративності, швидкого прийняття рішень та створення доданої цінності для замовника. Здійснено порівняльний аналіз традиційних і гнучких підходів до організації закупівель відповідно до методологій PMBOK і Agile/Scrum, що дозволило виявити структурні, процесні та методичні відмінності між цими підходами. У роботі підкреслено, що перехід від класичного підходу до адаптивної моделі закупівель забезпечує скорочення циклу постачання, підвищення прозорості й швидке реагування на зміни зовнішнього середовища. Авторами окреслено основні процеси Agile-закупівель – планування, вибір постачальників, контрактування та контроль виконання – із застосуванням цифрових інструментів, таких як e-Procurement, SRM-системи, Agile Procurement Canvas, SAP Ariba та Jira. Окрему увагу приділено сферам практичного застосування гнучких закупівель: ІТ-сектору, високотехнологічному виробництву, фармацевтичній галузі, енергетиці, оборонно-промисловому та державному секторах. Доведено, що Agile-закупівлі сприяють розвитку інноваційності, покращенню комунікації між замовником і постачальником, а також формуванню довгострокового партнерства, орієнтованого на створення цінності. Результати дослідження демонструють, що впровадження Agile-підходів у сферу закупівель потребує зрілості корпоративної культури, адаптації нормативно-договірної бази та формування компетенцій у сфері гнучкого управління. Таким чином, Agile-закупівлі є перспективним напрямом трансформації традиційних систем постачання в умовах цифрової економіки та високої невизначеності ринків.