Email-маркетинг: стратегії у мобільному просуванні бренду - Штанова, Альона Леонідівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено email-маркетинг як елемент загальної стратегії мобільного маркетингу для просування бренду. Розглянуто інструменти та показники email-маркетингу, що впливають на ефективність взаємодії бренду з аудиторією. Мета статті. Дослідити метрики email-маркетингу мережі кінотеатрів для формулювання їх стратегічного впливу на просування бренду засобами мобільного маркетингу. Методи. Використано як загальнонаукові методи, такі як: аналіз і синтез, порівняння та групування, узагальнення і систематизація наукових джерел, так і маркетингові методи кількісної обробки даних та експериментів. Результати. Виявлено, що ефективність email-маркетингу у стратегії мобільного просування значною мірою залежить від сегментації клієнтської бази, персоналізації контенту та регулярності розсилок. З’ясовано, що очищення бази від неактивних контактів і тестування шаблонів листів дозволяють підвищити показник відкриттів (Open Rate) до 50–52%, а також утримати стабільний рівень кліків (Click Rate) 4–6%. Підтверджено, що впровадження інструментів автоматизації, використання персоналізованих заголовків і контенту, а також оптимізація структури листів позитивно впливають на залученість аудиторії. Також виявлено, що розширення бази без урахування активності підписників знижує OR до 30%, що свідчить про важливість якісного управління базою. Загалом, email-маркетинг довів свою доцільність як дієвий інструмент мобільного маркетингу, особливо за умов впровадження штучного інтелекту, автоматизації та персоналізації. Висновки. Email-маркетинг довів свою ефективність як ключовий інструмент мобільного просування, що сприяє формуванню стійких зв’язків між брендом і споживачем. Результати показали, що сегментація бази, персоналізація контенту та регулярність розсилок суттєво підвищують показники відкриттів і клікабельності листів. Впровадження автоматизації, штучного інтелекту та аналітики користувацької поведінки забезпечує подальший розвиток і адаптацію email-маркетингу до сучасних тенденцій цифрового середовища. Ключові слова: мобільний маркетинг, email-маркетинг, стратегія просування, цифровий маркетинг.