Інвестиції в нерухомість під час війни в Україні: аналіз сучасних тенденцій і стратегій - Малій, Олена Григорівна; Ріонідзе, Джемалі Нодарович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Інвестиції в нерухомість традиційно вважаються одним з найбільш стабільних і прозорих інструментів управління капіталом, що широко визнається як ринком, так і інвесторами. Як реальний актив, нерухомість забезпечує надійність збереження вартості та потенціал для зростання капіталу завдяки своїй матеріальній сутності та стійкості до інфляційних процесів. Водночас, сучасний воєнний контекст в Україні створює унікальні виклики, пов’язані з підвищеними ризиками, зокрема можливістю фізичних ушкоджень об’єктів, правовою невизначеністю та складнощами у страхуванні таких активів. У зв’язку з цим, інвестиції в нерухомість в умовах війни вимагають комплексного аналізу ризиків разом із оцінкою потенційних вигід, щоб адаптувати інвестиційні стратегії до нових реалій і забезпечити збереження капіталу та розвиток ринку в довгостроковій перспективі. Метою дослідження є всебічний аналіз особливостей інвестування в нерухомість в умовах війни, визначення основних ризиків та переваг, оцінка регіональних особливостей ринку та актуальних тенденцій. Завдання дослідження включають систематизацію чинників впливу на прибутковість і ризики, аналіз інвестиційних форм і механізмів, а також визначення стратегічних викликів інвестиційної діяльності. Результати дослідження засвідчують, що, незважаючи на підвищені ризики воєнної нестабільності, нерухомість залишається привабливим активом, особливо у регіонах із низьким рівнем конфлікту. Виявлено регіональні диспропорції цін та орендних ставок і підтверджено існування таких викликів, як правова невизначеність, нестача інфраструктури та економічні коливання. У висновках підкреслено необхідність розробки адаптивних інвестиційних стратегій, що забезпечать безпеку капіталу та сприятимуть сталому розвитку ринку нерухомості і економіки України після війни. Практичні рекомендації спрямовані на підвищення ефективності та безпеки інвестицій, залучення міжнародних і внутрішніх інвесторів, а також удосконалення державної підтримки. Ключові слова: інвестування, нерухомість, інвестиційний ринок, ринок нерухомості, інвестиційні стратегії, ефективність інвестицій, ризики, економічна стабільність, державна підтримка.