Розробка екологічно орієнтованих товарів для локальних територіальних ринків: маркетингові підходи - Швабу, Юліяна Іллівна; Калугіна, Наталія Анатоліївна; Сопоцько, Ольга Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є визначення ефективних маркетингових підходів до розробки та просування екологічно орієнтованих товарів на локальних територіальних ринках, а також виявлення основних чинників, що впливають на формування попиту та підвищення конкурентоспроможності продукції в умовах локальних спільнот. Для реалізації поставленої мети використано комплекс методів дослідження, зокрема аналіз сучасної наукової літератури з проблем екологічного маркетингу, систематизація статистичних даних щодо динаміки попиту на екотовари, оцінювання особливостей функціонування локальних ринків, а також застосування методів експертної оцінки для визначення впливу маркетингових стратегій на поведінку споживачів. У процесі дослідження з’ясовано, що формування попиту на екологічну продукцію залежить не лише від цінових та якісних характеристик товару, а й від рівня екологічної свідомості споживачів, доступності інформації про екологічні властивості продукції та застосування ефективних комунікаційних каналів. Виявлено, що локальні ринки створюють сприятливі умови для впровадження сталих практик, оскільки дозволяють підприємствам гнучко адаптувати асортимент продукції та маркетингові інструменти до специфічних потреб спільнот. Особливу увагу приділено ролі екобрендингу та просування екологічних цінностей як складників формування довіри та лояльності споживачів, що безпосередньо впливає на конкурентоспроможність товарів. Результати дослідження дозволяють окреслити стратегічні напрями вдосконалення маркетингових підходів для локальних ринків, зокрема інтеграцію інноваційних методів комунікації, застосування аналітичних інструментів для оцінки екологічності продукції, формування цілісного екологічного бренду та використання комплексних стратегій стимулювання попиту. Доведено, що взаємодія між економічною ефективністю та екологічною відповідальністю є важливою умовою сталого розвитку підприємств у локальних ринкових умовах. У висновках підкреслено, що екологічний маркетинг є важливим чинником конкурентоспроможності підприємств, адже зростання екологічної свідомості суспільства зумовлює попит на безпечну продукцію. Адаптація маркетингових стратегій, упровадження «зеленого» виробництва, сертифікації та прозорих комунікацій сприяють довірі споживачів і формуванню культури відповідального споживання.