SMM-стратегії аграрного сектору: оцінювання результативності контент-маркетингу у підвищенні конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції - Кобернюк, Сергій Олександрович; Голомша, Наталія Євгенівна; Симоненко, Олена Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Стаття присвячена комплексному дослідженню дієвості SMM-стратегій та контент-маркетингу в аграрному секторі, зокрема для просування сільськогосподарської продукції. Головна увага приділяється аналізу різних видів контенту в соціальних мережах та їхньому впливу на взаємодію з аудиторією, формування довіри до компанії, підвищення впізнаваності торгової марки та активізацію залученості користувачів. Крім того, праця зосереджує увагу на розробці практичних настанов для оптимізації маркетингових комунікацій аграрних підприємств. Такий підхід дозволяє не лише підвищувати ефективність цифрового маркетингу, але й формувати стійкі конкурентні переваги, забезпечуючи комплексний розвиток бренду та зміцнення взаємовідносин із цільовою аудиторією. Мета. Завдання статті полягає у вивченні ефективності SMM-тактик та контент-маркетингу для просування сільськогосподарської продукції та визначенні практичних способів оптимізації маркетингових комунікацій у соціальних мережах. Методи. У дослідженні застосовано методи аналізу та зіставлення, контент-аналізу публікацій у соціальних мережах. Результати. Розглянуто поняття, сутність і роль SMM у системі цифрового маркетингу. Визначено специфічні особливості аграрного бізнесу як сегмента ринку для соціальних медіа. Визначено інструменти та формати контент-маркетингу в соціальних мережах. Проаналізовано психологічні та поведінкові аспекти споживача аграрної продукції в онлайн-середовищі. Обґрунтовано тенденції розвитку цифрових комунікацій у сільському господарстві. Дана оцінка впливу контенту на розпізнавання бренду та рівень залучення аудиторії. Визначено ключові чинники успіху контент-маркетингових стратегій. Запропоновано алгоритм формування контент-стратегії для аграрних компаній. Визначено оптимальні канали комунікації та вибір цільових платформ. Акцент зроблено на інтеграцію контент-маркетингу з іншими інструментами цифрового маркетингу. Опрацьовано систему моніторингу ефективності SMM. Висновки. У висновках зазначено, що результативність SMM-стратегій в аграрному бізнесі істотною мірою залежить від правильно підібраного контенту, активності у соціальних медіа та інтеграції контент-маркетингу з іншими цифровими каналами. Ключові слова: аграрний бізнес, маркетинг, цифрові комунікації, стратегії, бренд, цільова аудиторія, контент, реклама, моніторинг ефективності, інтеграція.