Значення імпорту економічних інститутів для України - Болотіна, Євгенія; Чімишенко, Сергій (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Стаття аналізує процес імпорту західних економічних інститутів до України, зокрема в аспектах фінансового регулювання, корпоративного управління, правової системи та стимулювання підприємництва. Адаптація цих інститутів до українського контексту є складним і багатогранним процесом, що несе як вигоди, так і ризики. Метою дослідження є визначення особливостей імпорту західних економічних інститутів в Україну, аналіз пов’язаних з цим економічних ризиків та вироблення практичних рекомендацій щодо їх ефективної адаптації. Дослідження розкриває теоретичні засади імпорту інститутів у межах неоінституціоналізму; класифікувало економічні інститути та механізми їх імпорту; проаналізувало поточний стан імпортованих інститутів в Україні; виявило ключові економічні ризики, пов’язані з інституційним трансфером; запропонувало шляхи адаптації інститутів до українського економічного середовища. Автори використали підходи порівняльного інституціоналізму, який дозволяє зіставляти моделі інституційного розвитку в різних країнах та враховувати культурно-історичні відмінності. Ефективність таких економік значно нижча, ніж у розвиненої ринкової або навіть централізовано керованої системи. Якщо держава в умовах перехідної економіки надмірно регулює економічні відносини, що розвиваються на ринках, це негативно впливає на темпи та якість формування відповідних ринкових інститутів. Виникає парадокс: державне втручання відбувається через те, що ринкові механізми дисфункціональні, а ринкові механізми не можуть ефективно функціонувати через відсутність необхідної інституційної структури. З вищесказаного можна зробити висновок, що не всі заходи державної політики, прийняті в розвинених країнах, можуть бути застосовані в перехідній економіці. Державна політика в перехідній економіці має бути спрямована, перш за все, на створення умов для розвитку інститутів і, як наслідок, ефективної інституційної структури. Ключові слова: трансплантація західних економічних інститутів, неоінституціоналізм, механізми імпорту інститутів, ключові економічні ризики, інституційний трансфер, неформальні інститути, неефективна кризова інституціоналізація, синергія, інститут власності.