Прогнозування впливу цифрових інновацій на зміну структури ринку споживачів - Костін, Ілля Дмитрович; Чухліб, Алла Василівна; Ільченко, Вікторія Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Технологічні інновації, зокрема цифрові платформи та інструменти штучного інтелекту, радикально змінюють структуру ринку та поведінку споживачів, що висуває нові вимоги до розроблення маркетингових стратегій. Метою статті є аналіз впливу цифровізації на трансформацію структури ринку споживачів. Методи. У дослідженні використано методи критичного аналізу наукових джерел, синтезу та метод наукового абстрагування для систематизації сучасних практик цифрової трансформації ринку споживачів. Результати. Встановлено, що цифрова трансформація кардинально змінила світовий споживчий ринок, зробивши електронну комерцію домінантним каналом збуту. Зафіксовано значну частку онлайн-продажів у глобальному роздрібному ринку, і ця тенденція є незворотною та стійкою. Зокрема, в Україні зростання онлайн-торгівлі підтверджує зміщення споживчих пріоритетів від фізичних точок до цифрових платформ. З’ясовано, що мобільна комерція є новим стандартом споживання: переважна більшість онлайн-продажів здійснюється через мобільні пристрої, що сприяє формуванню омніканальної моделі поведінки. Крім того, як суттєвий чинник структурної зміни виокремлено соціальну комерцію, що демонструє швидке зростання обсягів продажів, все частіше виконуючи функції повноцінних торгівельних майданчиків. Зазначено, що цифрові інновації призвели до зміщення локусу ринкової влади від традиційних виробників до операторів цифрових платформ, які ефективно використовують мережеві ефекти та акумулюють дані. Водночас цифрові платформи є основним показником економічної інклюзії, знижуючи перешкоди для виходу на глобальні ринки для малих підприємств. Доведено, що традиційна лояльність споживачів поступається місцем ситуативній, де головною конкурентною перевагою є персоналізація пропозиції, що ґрунтується на штучному інтелекті та аналітиці великих даних. Висновки. Цифрова трансформація остаточно змінила структуру споживчого ринку, зробивши його децентралізованим, омніканальним та персоналізованим, де конкуренція визначається не географічними кордонами, а технологічною спроможністю, швидкістю реагування та якістю цифрової взаємодії.