Аналітика бізнес-середовища як інструмент стратегічного та операційного управління розвитком підприємства - Зубар, Іван Валерійович; Назаренко, Марина Олександрівна; Намазова, Юлія Ісмаілівна; Гелетко, Андрій Петрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Метою статті є обґрунтування ролі аналітики бізнес-середовища як інструмента підвищення ефективності операційного менеджменту підприємства та визначення її впливу на стратегічний розвиток в умовах цифровізації та зростаючої турбулентності ринку. Особливу увагу приділено виявленню того, як системний збір і трактування даних сприяють оптимізації операційних процесів, зменшенню невизначеності та формуванню стратегічних рішень. Методи дослідження включають аналіз сучасних теоретичних підходів до бізнес-аналітики, порівняльну характеристику інструментів оцінювання зовнішнього й внутрішнього середовища, узагальнення емпіричних результатів щодо інноваційного розвитку підприємств та системне моделювання впливу аналітики на операційну діяльність. Використано структурно-логічний, порівняльний та системний підходи для формування узгодженої моделі взаємозв’язку між операційними рішеннями та стратегічними орієнтирами. Результати дослідження демонструють, що комплексне трактування бізнес-середовища дозволяє підприємствам своєчасно ідентифікувати зміни, прогнозувати майбутні тенденції та приймати більш обґрунтовані управлінські рішення. Встановлено, що поєднання кількох видів аналітики забезпечує глибше розуміння стану операційної системи, дозволяє виявляти дисфункції у процесах, оптимізувати використання ресурсів та формувати адаптивні стратегії. Доведено, що використання сучасних методів діагностики зовнішнього середовища створює передумови для розвитку інноваційних моделей, зокрема кластерного та кооперативного підходів. Показано, що інтеграція цифрових систем моніторингу та підсилення аналітичних компетенцій персоналу сприяють підвищенню операційної стійкості та здатності підприємств ефективно реагувати на ризики. Висновки дослідження засвідчують, що аналітика бізнес-середовища повинна розглядатися як фундаментальний компонент операційного менеджменту, який підтримує стратегічне планування та інноваційний розвиток. Поєднання аналітичних інструментів із цифровими технологіями формує новий управлінський підхід, орієнтований на проактивність, адаптивність та стійкість підприємств у мінливому конкурентному середовищі. Практична цінність роботи полягає у визначенні напрямів, що забезпечують удосконалення операційних рішень і створюють основу для довгострокового розвитку підприємств у післявоєнний період.