Розвиток управлінського обліку в контексті Індустрії 4.0 - Багрій, Конон Леонідович; Вдовічен, Анатолій Анатолійович; Шеверя, Ярослав Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростаючою роллю цифрових технологій у трансформації управлінського обліку, який поступово переходить від функції реєстрації господарських операцій до статусу аналітичної системи підтримки стратегічних рішень. Новітні інформаційні платформи забезпечують автоматизацію облікових процедур, інтеграцію фінансових, операційних та виробничих процесів, використання інтелектуальної аналітики, моделей прогнозування та інструментів оптимізації ресурсів. Метою статті є систематизація функціональних можливостей сучасних цифрових платформ для управлінського обліку та ідентифікація перешкод їх у провадження в корпоративну практику з акцентом на фінансові, технологічні, організаційні та кадрові аспекти. Методичний інструментарій ґрунтується на застосуванні системного, порівняльного та структурно-функціонального аналізу, контент-аналізу інформаційних систем і тарифних моделей, а також логіко-аналітичного та індуктивного узагальнення для формування висновків і рекомендацій. Отримані результати свідчать про побудову двох стратегічних векторів цифрової трансформації: використання гнучких SaaS-рішень як інструменту підвищення адаптивності малого та середнього бізнесу та застосування комплексних ERP-платформ, орієнтованих на інтегроване управління ресурсами, багаторівневе планування й розвиток дата-центричної моделі корпоративного управління. Виявлено, що головними детермінантами успіху цифровізації управлінського обліку є фінансов ий потенціал підприємства, рівень цифрової компетентності персоналу, якість інформаційної інфраструктури та здатність організації до змін. Висновки. Наукова та практична значущість роботи полягає у створенні узагальненої моделі оцінювання готовності підприємства до впровадження цифрових платформ, визначенні типології перепон цифровізації та обґрунтуванні напрямів підвищення цифрової зрілості управлінського обліку, що може бути використано для трансформації системи управління та розроблення цифрових стратегій розвитку підприємств.