Сучасні тенденції розвитку фінансової системи України в умовах глобальних трансформацій - Ліпич, Любов Григорівна; Надейко, Микола Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті досліджується вплив глобальних трансформацій на сучасний розвиток фінансової системи України, зокрема поєднання довгострокових тенденцій цифровізації, фінансової інтеграції та євроінтеграції з шоками пандемії COVID-19 і повномасштабної війни. Підкреслюється складність середовища, у якому функціонують фінансові ринки, банківський сектор і бюджетна система. Мета. Проаналізувати ключові тенденції та ризики трансформації фінансової системи України та визначити напрями її адаптації в умовах глобальних і внутрішніх викликів. Методи. Застосовано системний і порівняльний аналіз, узагальнення наукових джерел, оцінку впливу зовнішніх шоків і інституційних змін на фінансові підсистеми держави. Результати. Встановлено, що війна спричинила безпрецедентний тиск на державні фінанси, посиливши залежність від зовнішньої допомоги та підвищивши ризики для банківського сектору. Одночасно цифровізація та євроінтеграційний курс забезпечили імпульс модернізації фінансової інфраструктури, гармонізації регулювання та розвитку ринків капіталу. Виявлено провідні напрями зміцнення стійкості фінансової системи: поглиблення інтеграції з ЄС, цифрова трансформація, посилення бюджетної й боргової стійкості, реформування ринків капіталу та підтримка МСБ. Висновки. Фінансова система України демонструє значну адаптивність до глобальних трансформацій, однак залишається вразливою до воєнних і структурних ризиків. Її стійкість у середньостроковій перспективі залежатиме від ефективності реформ, посилення інституційної спроможності, диверсифікації каналів фінансування відбудови та подальшого впровадження європейських стандартів. Поєднання зовнішньої підтримки та внутрішніх трансформацій створює можливість формування сучасної й конкурентоспроможної фінансової системи.