Маркетинг прозорості: механізми запобігання корупції в міжнародних проєктах гуманітарної допомоги - Гобела, Володимир Володимирович; Сагайдак, Дмитро Михайлович; Іванишин, Тарас Ярославович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є наукове обґрунтування та розроблення концептуальної моделі маркетингу прозорості в антикорупційному управлінні гуманітарною допомогою, здатної знизити корупційні ризики, підвищити довіру донорів та забезпечити стійкість міжнародної підтримки України у воєнний період. Методологічну основу дослідження становлять системний і порівняльний аналіз, структурно-логічне моделювання та узагальнення міжнародного досвіду управління гуманітарними потоками. У дослідження враховано практики цифрової підзвітності, превентивного та ліквідаційного контролю, а також сучасні інструменти відкритих даних і публічної комунікації. Результати дослідження засвідчили, що існуючі антикорупційні механізми у гуманітарній сфері залишаються фрагментарними й переважно зосередженими на наглядових процедурах. Водночас саме поєднання контролю з маркетингом прозорості – відкритими даними, дашбордами, верифікованою звітністю, антикорупційним брендингом та механізмами «перевірки спільнотою» дозволяє формувати довіру стейкхолдерів і мінімізувати інформаційну асиметрію. Запропонована модель інтегрує чотири взаємопов’язані блоки: превентивний, ліквідаційний, комунікаційно-інформаційний та репутаційно-оцінювальний. Вона формує замкнений контур «прозорість – довіра – сталість підтримки», а також супроводжується системою KPI для оцінювання відстежуваності ресурсів, якості звітності та рівня репутаційної стійкості. Отримані результати засвідчують, що маркетинг прозорості може функціонувати як інтегрований антикорупційний механізм у системі гуманітарного управління, посилюючи спроможність державних та недержавних інституцій забезпечувати довіру донорів і стійкість зовнішньої підтримки. Запропонована модель не лише узгоджує превентивні, ліквідаційні та комунікаційні інструменти, але й формує цілісний підхід до зменшення корупційних ризиків шляхом підвищення видимості гуманітарних процесів та оптимізації взаємодії зі стейкхолдерами. Її концептуальна цінність полягає у можливості практичного застосування в умовах тривалого конфлікту, коли репутаційна стабільність і прозорість ресурсних потоків є визначальними для підтримання міжнародного партнерства.