Аналіз ефективності HubSpot як інтегрованої маркетингової платформи для створення та впровадження маркетингових стратегій - Купрієнко, Катерина Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стрімка цифрова еволюція бізнесу формує потребу у впровадженні цілісних платформ управління клієнтськими взаєминами, здатних забезпечити повну інтеграцію маркетингових каналів, автоматизацію комунікацій і використання штучного інтелекту (ШІ) для підвищення ефективності залучення й утримання клієнтів. В умовах інформаційної фрагментації, зміщення споживчих моделей до омніканальної поведінки та зростання вимог до персоналізації виникає необхідність переходу від розрізнених маркетингових інструментів до комплексної CRM-екосистеми. У цьому контексті інтеграційні можливості та функціональність штучного інтелекту в HubSpot стають ключовими чинниками формування маркетингу, що заснований на даних, та створення єдиного джерела правди для управління клієнтськими даними. Метою дослідження є оцінювання ефективності використання HubSpot як інтегрованої CRM-платформи для реалізації маркетингових стратегій, оптимізації процесів залучення та конверсії клієнтів, а також визначення економічних та операційних ефектів упровадження даної системи у бізнес-середовищі. Методологічну основу становлять структурно-аналітичний підхід, порівняльний аналіз традиційного та CRM-центричного маркетингу, компоненти методики вимірювання результативності та кейс-аналіз, а також контент-аналіз функціональних можливостей та ШІ-інструментів HubSpot. Для оцінювання очікуваної ефективності застосовано підхід зіставлення показників вартості залучення клієнта, довічної цінності клієнта, коефіцієнта конверсії, швидкості проходження угод у воронці продажів і рівня утримання клієнтів. У результаті встановлено, що використання інтегрованої CRM-платформи зі штучним інтелектом забезпечує суттєве підвищення точності сегментації, персоналізації комунікацій і швидкості обробки маркетингових операцій. Доведено, що синхронізація маркетингу, продажів і сервісу в єдиній екосистемі дозволяє зменшити витрати на управління даними, скоротити час на розгортання кампаній, підвищити відсоток кваліфікації лідів та оптимізувати вартість залучення клієнтів. Виявлено позитивний вплив використання алгоритмів прогнозної аналітики й автоматизації на формування сталого циклу зростання в результаті покращення клієнтського досвіду та збільшення життєвої цінності клієнта.