Прогрес розвитку маркетплейсів страхових продуктів в країнах Європейського Союзу як рушійна сила розвитку страхового ринку - Подольчук, Олег Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено сучасні тенденції розвитку маркетплейсів страхових продуктів у країнах Європейського Союзу як чинника цифрової трансформації страхового ринку. Проаналізовано особливості функціонування цифрових платформ у контексті європейської регуляторної політики та визначено роль страхових маркетплейсів у підвищенні рівня конкуренції, прозорості та персоналізації страхових послуг європейських страховиків. Обґрунтовано переваги впровадження цифрових рішень для страхових компаній, зокрема зниження транзакційних витрат, підвищення ефективності андеррайтингу та вдосконалення клієнтської аналітики. Показано, що маркетплейси поступово перетворюються з інструментів дистрибуції на елемент інфраструктури відкритої екосистеми страхування в Європі. Зроблено висновок, що поширення маркетплейсів є ключовим фактором підвищення інноваційності, цифрової інтеграції та стійкості страхового ринку до зовнішніх викликів. Додатково підкреслено, що розвиток страхових маркетплейсів у ЄС супроводжується активним упровадженням стандартів відкритих даних, що сприяє формуванню єдиного цифрового простору для взаємодії між страховиками, посередниками та споживачами. Особлива увага приділяється зростанню ролі алгоритмічних рекомендацій, автоматизованого вибору страхових продуктів та впровадженню цифрової ідентифікації, які значно підвищують якість користувацького досвіду. Встановлено, що нові бізнес-моделі, засновані на екосистемному підході, створюють додаткову цінність для учасників ринку завдяки мережевим ефектам та можливості масштабування інновацій. Отримані результати дозволяють глибше зрозуміти, яким чином інтеграція маркетплейсів у структуру страхового сектору впливає на конкурентну динаміку та стратегічні орієнтири страховиків в умовах цифрової економіки. Стаття може бути корисною як для теоретичних цілей з метою вивчення матеріалу, так і для практичних цілей з метою застосування викладеної інформації під час взаємодії страховиків та страхових маркетплейсів в Україні.