Розвиток людського капіталу у фінансовому забезпеченні освіти та культури в Україні - Сивульська, Наталія Миколаївна; Буряченко, Андрій Євгенович; Рудик, Наталія Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Рівень розвитку економіки країни, науково-технічний прогрес, впровадження інновацій залежить від якості людського капіталу. Визначальний вплив на становлення особистості має освіта, що дає відповідні знання та навички, а також культура, яка формує систему цінностей, комунікативні здібності, соціальну компетентність. Держава, фінансуючи суспільні послуги, задовольняє не тільки базові потреби особи, але й потреби розвитку. Значні зовнішні виклики, в тому числі й російська збройна агресія, підвищила попит на культурні та освітні послуги, також гостро постало питання повоєнної відбудови України, яке буде забезпечуватись людським капіталом. Таким чином, дослідження проблематики фінансування освіти та культури є надзвичайно актуальним, зважаючи на обмежені фінансові ресурси держави. Метою дослідження є аналіз бюджетного фінансування освіти та культури в Україні в контексті розвитку людського капіталу, виявлення основних проблем та перспектив відновлення країни, а також додаткових джерел фінансування. Для проведення дослідження були використані загальні методи наукового дослідження, зокрема емпіричний та теоретичний аналіз, абстрактно-логічний метод, порівняльний аналіз, структурний аналіз. В статті проведено оцінку окремих показників Зведеного бюджету України в 2015-2024 роках, виявлено основні тенденції та чинники, що на них вплинули. Проаналізовано видатки на освіту та культуру в Україні, а також в країнах Європейського Союзу. Особлива увага приділена дослідженню джерел фінансування освіти та культури, залучення додаткових фінансових ресурсів на додачу до публічних коштів. Розглянуто реформування систем освіти та культури, а також стратегію відновлення України від наслідків війни, що спрямована на забезпечення прискорення стійкого економічного зростання, покращення соціальної сфери та розвиток людського капіталу. Авторами виділено начасні проблеми фінансування освіти та культури, запропоновано можливі кроки для створення умов, що заохочуватимуть інвестування в ці сфери. Фінансування освіти та культури – це інвестування в людський капітал, що покращує кваліфікацію працівників, підвищує їхню продуктивність та сприяє зростанню економіки країни.