Адаптація системи бухгалтерського обліку України до вимог сталого інвестування - Рибіцький, Олександр Леонідович; Андрєєв, Андрій Олександрович; Яцко, Максим Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У контексті сучасної глобальної економіки проблеми зміни клімату, соціальної нерівності та обмеженості природних ресурсів набувають критичного значення для стратегічного розвитку бізнесу та інвестиційної діяльності. Впровадження принципів сталого інвестування та інтеграція ESG-факторів у систему бухгалтерського обліку є важливими умовами для забезпечення прозорості діяльності підприємств та підвищення їх конкурентоспроможності на світовому ринку. Метою статті є аналіз відповідності чинної системи бухгалтерського обліку України сучасним принципам сталого розвитку та інвестиційним стандартам. Методи. У дослідженні застосовано методи критичного аналізу наукових джерел, синтезу, систематизації та абстрагування для виявлення проблем та розробки рекомендацій щодо інтеграції ESG-факторів у бухгалтерський облік. Результати. Встановлено, що традиційна система бухгалтерського обліку України, орієнтована переважно на фінансові показники та історичну вартість, не завжди адекватно відображає нефінансові ризики та можливості, пов’язані з ESG-факторами. Підкреслено необхідність упровадження міжнародних стандартів нефінансової звітності (GRI, ESRS, IFRS S, TCFD), інтеграції ESG-звітності у фінансові процеси, використання сучасних аналітичних інструментів, а також врахування вартості природних ресурсів та управління ризиками для підвищення прозорості та інвестиційної привабливості підприємств. Показано, що в Україні формування нормативно-правової бази ESG перебуває на стадії активного розвитку, а ухвалені урядом стратегії та національні плани демонструють політичну волю щодо запровадження засад сталого розвитку у практику бухгалтерського відображення та оприлюднення інформації. Висновки. Встановлено, що впровадження принципів сталості у систему фінансового обліку України потребує не лише оновлення звітних стандартів, а й зміни концепції обліку – від фіксації фінансових результатів до комплексного відображення економічних, соціальних та екологічних аспектів діяльності. Водночас ESG-звітність створює нові можливості для українських підприємств, підвищуючи довіру інвесторів і зміцнюючи їхні конкурентні позиції. Отже, інтеграція ESG-принципів у систему обліку є стратегічним напрямом формування стійкої та прозорої економіки України.