Застосування блокчейн-технологій для підвищення прозорості публічних фінансів - Остропольська, Євгенія Василівна; Жук, Остап Богданович; Малишко, Євгенія Олегівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета дослідження – провести комплексний аналіз потенціалу блокчейн-технологій як інноваційного інструменту модернізації системи управління публічними фінансами України в умовах цифрової трансформації, зростання обсягів фінансових даних та підвищення вимог суспільства до прозорості й підзвітності державних інституцій. Результати. Обґрунтовано, що традиційні централізовані моделі обліку та контролю, на яких побудовані більшість фінансових державних систем, мають низку вразливостей, серед яких можливість несанкціонованих змін даних, затримки в оприлюдненні інформації, обмеження доступу до первинних транзакцій та залежність від вузького кола адміністраторів. Такі недоліки посилюються під час воєнного стану та гібридних загроз, коли стійкість і достовірність державних реєстрів набувають критичного значення. Блокчейн, базований на децентралізованій архітектурі, незмінності записів, консенсусних алгоритмах та криптографічному захисті, здатен гарантувати якісно новий рівень прозорості фінансових операцій держави завдяки повній верифікації кожної транзакції, виключенню можливостей для маніпуляцій і формуванню єдиного джерела достовірних даних. Особливий акцент зроблено на використанні смартконтрактів, що автоматизують бюджетні процеси, державні закупівлі, міжбюджетні трансферти й адміністрування податкових зобов’язань. У роботі визначено критичні організаційні, правові та кібербезпекові передумови, необхідні для інтеграції блокчейну в структури публічних фінансів: адаптація законодавства до децентралізованих моделей, створення стандартів обміну даними, формування міжвідомчих цифрових протоколів взаємодії, розвиток національної інфраструктури кіберзахисту. Висновки. На основі аналізу сучасних наукових праць та міжнародного досвіду доведено, що блокчейн сприяє підвищенню довіри громадян, зниженню корупційних ризиків, оптимізації державних фінансових процесів і гармонізації України з європейськими стандартами цифрового врядування. Зроблено висновок, що впровадження блокчейну в публічні фінанси має розглядатися як комплексна інституційна реформа, здатна забезпечити сталий розвиток, технологічну стійкість та прозорість фінансової системи держави.