Аналітичні можливості бухгалтерської звітності для оцінки стійкості підприємства - Маліков, Володимир Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Стаття присвячена дослідженню можливостей бухгалтерської звітності як інструменту оцінювання фінансової стійкості підприємства у сучасних умовах. Мета дослідження – визначити аналітичний потенціал бухгалтерської звітності в контексті оцінки фінансової стійкості підприємства та виявити основні обмеження її використання. У ході наукового дослідження використовувалися загальнонаукові методи пізнання: аналіз і синтез, індукція і дедукція, абстрагування, порівняння, узагальнення, системний і структурно-логічний підхід. Результати дослідження показують, що фінансова стійкість є складною економічною категорією, яка відображає збалансованість між власними та залученими ресурсами, здатність забезпечувати безперервність функціонування й прибутковість у довгостроковій перспективі. Зроблено висновок, що її оцінювання базується на системі показників, які характеризують ліквідність, платоспроможність, автономію підприємства, а також стан основного й оборотного капіталу. Досліджено, що бухгалтерська звітність слугує основним джерелом для такої оцінки, однак має об’єктивні обмеження – зокрема, не відображає повною мірою інформацію про інвестиційну діяльність, цифрові активи, ризики та соціально-економічні чинники. Особливо це характерно для спрощених форм звітності малих підприємств, аналітичні можливості яких зведені до базових показників. Показано, що в Україні домінують традиційні методи аналізу фінансової стійкості, які ґрунтуються на публічній звітності та класичних коефіцієнтах. Водночас у міжнародній практиці активно впроваджуються автоматизовані облікові системи з використанням штучного інтелекту, що забезпечують інтеграцію фінансових і нефінансових даних. Виявлено основні проблеми вітчизняної практики – недостатня цифровізація, відсутність єдиних стандартів інтегрованої звітності та обмежений доступ до якісної аналітичної інформації. Практичне значення дослідження полягає у виокремленні напрямів удосконалення аналітичної функції звітності для посилення конкурентоспроможності підприємств.