Інструментарій оцінювання ефективності управління розвитком кадрового потенціалу організацій охорони здоров’я - Бреус, Світлана Василівна; Самокіщук, Роман Андрійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Робота спрямована на дослідження того, що забезпечення ефективного управління кадровим потенціалом організацій охорони здоров’я в умовах зростання дефіциту медичних працівників, професійного вигорання, посилення міграційних процесів та ускладнення вимог до якості й безпеки медичної допомоги є важливим завданням сьогодення на усіх рівнях управління. Мета статті полягає в обґрунтуванні та визначенні інструментарію оцінювання ефективності управління розвитком кадрового потенціалу організацій охорони здоров’я на основі поєднання циклічних моделей удосконалення (PDCA, PDSA, DMAIC, FOCUS–PDCA) та моделей організаційної досконалості EFQM/TQM. Методи. У статті використано системний та процесний підходи, концепції тотального управління якістю та безперервного поліпшення; методи: критичного аналізу наукових джерел і міжнародних рекомендацій, порівняльний аналіз моделей PDCA, PDSA, DMAIC, FOCUS–PDCA та EFQM/TQM, структурно-логічне моделювання для побудови інтегрованої графічної моделі, а також елементи контент-аналізу для виокремлення ключових груп HR-індикаторів (ресурси, процеси, проміжні та кінцеві результати). Результати. Узагальнено сучасні підходи до оцінювання ефективності управління кадровим забезпеченням ООЗ та виявлено такі проблеми: фрагментарність HR-індикаторів, локальність та кейсовий характер більшості досліджень, обмежена адаптація існуючих моделей до контекстів із хронічним дефіцитом кадрів, відсутність інтегральної моделі, яка б поєднувала кадрові ресурси, кадрові процеси, результати для персоналу та результати для пацієнтів і організації. На цій основі запропоновано інтегровану модель, у якій EFQM/TQM задає стратегічний та організаційний контекст управління персоналом, FOCUS–PDCA забезпечує поглиблений попередній аналіз HR-процесів, PDCA – рамку безперервного удосконалення кадрових рішень, PDSA – інструмент швидкого тестування локальних змін у підрозділах, а DMAIC – аналітичну платформу для виявлення причин кадрових проблем і розроблення цільових інтервенцій. Модель доповнено системою інтегрованих HR-показників, що охоплюють кількісні, структурні, процесні та результативні аспекти кадрового забезпечення. Висновки. Запропонована інтегрована модель оцінювання ефективності управління кадровим потенціалом організацій охорони здоров’я дозволяє поєднати інструменти циклічного удосконалення та організаційної досконалості з комплексною системою HR-індикаторів та слугувати у якості базису для здійснення трансформації теоретичних підходів до побудови моделей PDCA, PDSA, DMAIC, FOCUS–PDCA, EFQM/TQM у практику оцінювання ефективності управління розвитком кадрового потенціалу організацій охорони здоров’я.