Реінтеграція тимчасово окупованих територій України на засадах сталого розвитку - Жарова, Любов Валеріївна; Хлобистов, Євген Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Стаття спрямована на всебічний аналіз процесу реінтеграції тимчасово окупованих територій України через призму Цілей сталого розвитку ООН. Дослідження має на меті визначити ключові бар’єри, можливості та пріоритети політики відновлення для територій із різним рівнем руйнувань та різною глибиною окупації. Використано міждисциплінарний підхід, що включає PESTEL-аналіз, порівняння сценаріїв деокупації, оцінку потенціалу соціально-економічного відновлення та аналіз відповідності локальних потреб пріоритетним ЦСР. Застосування кейс-аналізу щодо Бахмута, Мелітополя та Севастополя дозволило виділити структурні відмінності у викликах та можливостях. Встановлено, що реінтеграція потребує поєднання базового відновлення критичної інфраструктури з довгостроковими стратегіями сталого розвитку. Визначено групу ключових Цілей – 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 16 та 17 – які формують основу для планування політик на місцевому рівні. Для кожного міста визначено пріоритети: для Бахмута – повне відтворення та «зелене» відновлення; для Мелітополя – модернізація агросектору та критичної інфраструктури; для Севастополя – політична трансформація, переорієнтація економіки та вирішення системних екологічних проблем. Реінтеграція можлива лише за умови комплексного бачення, що поєднує інституційну стійкість, інноваційні моделі відновлення та широку міжнародну підтримку. Реалізація ЦСР виступає ключовим інструментом для формування довгострокової політики трансформації та відновлення соціальної довіри. Дослідження підкреслює необхідність створення єдиного органу державного управління, формування кадрового резерву та залучення міжнародних партнерів.