Формування стратегії розвитку бренду у сфері послуг на основі інноваційних рішень - Кітченко, Олена Миколаївна; Кітченко, Андрій Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Метою статті є обґрунтування підходів до формування стратегії розвитку бренду у сфері послуг на основі інноваційних рішень та визначення ключових факторів, що забезпечують стійку конкурентну позицію сервісних компаній у цифровому середовищі. У дослідженні використано методи теоретичного узагальнення, контент-аналізу наукових джерел, порівняльний аналіз практик інноваційного розвитку брендів та структурно-логічний метод для побудови концептуальної моделі стратегічного процесу. Отримані результати свідчать, що цифровізація суттєво змінює механізми формування бренду у сервісному секторі, посилюючи значення клієнтського досвіду, індивідуалізації сервісу та інтеграції цифрових технологій у взаємодію зі споживачами. Встановлено, що інноваційні рішення - автоматизовані сервісні платформи, системи управління взаєминами з клієнтами, аналітичні інструменти, технології штучного інтелекту та омніканальні комунікації - стають основою модернізації бренд-стратегій і впливають як на операційні процеси, так і на формування ціннісної пропозиції бренду. Проаналізовано тенденції, що визначають розвиток сервісних брендів, серед яких - зростання ролі даних, підвищення очікувань клієнтів щодо якості цифрових сервісів, потреба в адаптивності стратегічних рішень та посилення значення нематеріальних компонентів бренду. На основі проведеного аналізу запропоновано концептуальну модель формування стратегії розвитку бренду у сфері послуг, що включає послідовні етапи: дослідження ринку, визначення сервісної цінності, інтеграцію інноваційних інструментів, організаційну підтримку інновацій та моніторинг ефективності у динамічних ринкових умовах. Визначено, що інноваційні підходи сприяють підвищенню якості сервісної взаємодії, формуванню довіри до бренду та зміцненню його ринкової позиції. У висновках підкреслено, що впровадження інновацій у стратегію розвитку бренду є не лише реакцією на технологічні зміни, а й передумовою формування нових конкурентних переваг. Системне використання інноваційних рішень дозволяє сервісним підприємствам формувати стійкі бренди, здатні адаптуватися до високої динаміки ринку та забезпечувати тривалу лояльність споживачів.