Трансформація бюджетно-податкової політики в епоху глобалізації: міжнародний досвід та національні особливості - Прокопенко, Наталія Семенівна; Тимошенко, Андрій Олександрович; Котвицька, Наталія Миколаївна; Щербатих, Денис Володимирович; Овсієнко, Наталія Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Стаття присвячена комплексному дослідженню трансформаційних процесів у сфері бюджетно-податкової політики під впливом глобалізації. Метою є визначення основних тенденцій та закономірностей реформування фіскальних систем у різних країнах світу, а також обґрунтування підходів до адаптації бюджетно-податкових механізмів до глобальних викликів. У роботі проаналізовано сучасні тенденції реформування фіскальних систем у різних державах, визначено ключові виклики, з якими стикаються національні уряди в умовах посилення міжнародної економічної інтеграції. Методи включають системний та порівняльний аналіз, методи інституційного та структурного аналізу, а також узагальнення міжнародного досвіду з урахуванням рекомендацій провідних міжнародних організацій. Досліджено міжнародний досвід адаптації бюджетно-податкових механізмів до глобальних викликів, зокрема цифровізації економіки, податкової конкуренції між юрисдикціями та необхідності забезпечення фіскальної стійкості. Особливу увагу приділено впливу міжнародних організацій, таких як ОЕСР, МВФ та Світовий банк, на формування національних податкових політик. Результати дають змогу виокремити ключові тренди трансформації бюджетно-податкових систем: посилення прозорості, протидія ухиленню від оподаткування, гармонізація податкових баз та впровадження цифрових технологій у податкове адміністрування. Проаналізовано специфіку національних підходів до імплементації міжнародних стандартів податкової політики з урахуванням рівня економічного розвитку, інституційного середовища та культурних факторів окремих країн. Обґрунтовано необхідність збалансованого підходу до реалізації глобальних ініціатив у сфері оподаткування з урахуванням національних інтересів та економічної безпеки держави. У висновках сформульовано рекомендації щодо удосконалення бюджетно-податкової політики в умовах глобалізації, спрямовані на забезпечення фіскальної стабільності, стимулювання економічного зростання та підвищення конкурентоспроможності національної економіки. Результати дослідження можуть бути використані під час підготовки стратегічних документів з реформування податкової системи та підвищення ефективності бюджетної політики держави.