Бізнес-планування та оцінка ефективності впровадження гнучких методів управління проєктами у консалтинговій діяльності підприємницької структури - Яценко, Валентина Володимирівна; Щербак, Валерія Геннадіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є обґрунтування теоретичних і прикладних засад бізнес-планування впровадження гнучких методів управління проєктами у консалтинговій діяльності підприємницьких структур, а також визначення чинників, що впливають на результативність Agile-трансформації. У роботі розкрито специфіку адаптації гнучких методологій до умов консалтингового бізнесу, який характеризується високою інтелектуальною складовою, мінливими запитами клієнтів та необхідністю забезпечення швидких управлінських рішень. Методи дослідження охоплюють системний аналіз сучасних наукових підходів до Agile-управління, порівняльний аналіз традиційних і гнучких моделей планування, методи структурування чинників впливу, побудову концептуальних моделей, а також елементи експертного узагальнення щодо результативності впровадження цифрових технологій та інструментів штучного інтелекту. Застосування комплексного методичного підходу дало змогу інтегрувати організаційні, економічні, культурні та технологічні аспекти Agile-трансформації в єдину логічну структуру оцінювання. У результатах дослідження визначено системний набір чинників, що формують готовність консалтингових компаній до застосування гнучких підходів, виявлено специфічні бар’єри та драйвери трансформації, структуровано ключові напрями впливу цифрових інструментів на процеси управління проєктами. Побудовано концептуальну модель бізнес-планування Agile у консалтингу, яка поєднує аналіз потреб клієнта, визначення параметрів гнучких проєктів, адаптивне бюджетування, прогнозування результатів та ризик-менеджмент. Розроблено інтегровану систему критеріїв і показників оцінювання ефективності впровадження Agile, що дає змогу об’єктивно вимірювати процесну динаміку, фінансові результати, клієнтську цінність і командну продуктивність. Також сформовано практичні рекомендації щодо підвищення результативності Agile-трансформації, які передбачають етапність упровадження змін, посилення ролі цифрової інфраструктури та використання штучного інтелекту для аналітики й автоматизації управлінських процесів. У висновках окреслено значення запропонованих моделей і систем оцінювання для підвищення організаційної адаптивності консалтингових компаній. Підтверджено, що використання Agile у поєднанні з сучасними цифровими технологіями формує підґрунтя для зміцнення конкурентних переваг і підвищення ефективності надання консультативних послуг. Зазначено перспективні напрями подальших досліджень, пов’язані з розробленням розширених економічних моделей оцінювання результативності та вивченням поведінкових аспектів команд у процесі трансформації.