Аналіз оптимізаційних методів податкового навантаження на основі обліково-статистичного інструментарію - Рижикова, Наталія Іванівна; Остапенко, Роман Миколайович; Бірченко, Наталія Олександрівна; Луценко, Олена Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність дослідження зумовлено необхідністю адаптації підприємств до складних і швидко мінливих податкових умов, що формуються під впливом економічних викликів воєнного часу, вимог цифрової трансформації та комплексних податкових реформ в Україні 2025 року. Метою статті є комплексний аналіз методів та інструментів оптимізації податкового навантаження на основі обліково-статистичного інструментарію в умовах українського бізнес-середовища 2025 року, зокрема визначення ефективності різних систем оподаткування, програм податкових стимулів, а також встановлення напрямів застосування сучасних бухгалтерських та статистичних інструментів для підвищення ефективності податкового планування підприємств. Методи дослідження ґрунтуються на системному аналізі наукових публікацій вітчизняних учених, нормативно-правових актів податкового законодавства України та відкритих статистичних даних Державної податкової служби і Міністерства фінансів. Застосовано порівняльно-аналітичні методи для оцінки ефективності різних систем оподаткування та спеціальних податкових режимів у 2024-2025 роках. Структурно-функціональний підхід використано для визначення ролі обліково-статистичного інструментарію у податковому плануванні, включаючи автоматизовані ERP-системи, механізми відповідності SAF-T UA та інформаційно-аналітичні платформи. Статистичний аналіз застосовано для дослідження ключових показників податкового навантаження та регіональних особливостей оподаткування. Метод моделювання сценаріїв використано для прогнозування податкових зобов’язань за різних режимів оподаткування та стратегій оптимізації. Результати дослідження показали, що обліково-статистичний інструментарій став каталізатором підвищення ефективності податкового планування та зниження фіскальних ризиків українських підприємств. Впровадження автоматизованих ERP-систем, відповідність стандартам SAF-T UA та використання інформаційно-аналітичних платформ сприяє оптимізації податкового навантаження через стратегічне моделювання сценаріїв та прогнозування зобов’язань. Статистичні дані демонструють, що 68,2% українських підприємств обирають спрощену систему оподаткування, отримуючи переваги від зниження адміністративного навантаження. Водночас визначено низку викликів – необхідність адаптації до складних вимог цифровізації, обмежений доступ малого бізнесу до потужних систем податкового планування та потреба у підвищенні кваліфікації фахівців з обліку. Висновки свідчать, що інтеграція обліково-статистичного інструментарію є стратегічним напрямом оптимізації податкового навантаження підприємств. Ефективне використання спеціальних податкових режимів (Diia City, індустріальні парки, Defense City) у поєднанні з автоматизованими системами забезпечує зниження ефективних ставок оподаткування, підвищує точність розрахунків та формує нову модель взаємодії платників податків з фіскальними органами. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення інтегрованої системи оцінювання ефективності податкової оптимізації з урахуванням галузевої специфіки та регіональних особливостей функціонування підприємств.