Цифровий сервіс як основа конкурентоспроможності у сфері онлайн-послуг - Швабу, Юліяна Іллівна; Грицак, Оксана Степанівна; Зав’ялова, Марина Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є визначення сутності цифрового сервісу та обґрунтування його ролі як чинника формування конкурентоспроможності підприємств у сфері онлайн-послуг, систематизація сучасних наукових підходів до його трактування та виявлення ключових елементів цифрового сервісу, таких як інформаційні системи, інформаційні технології, маркетинг послуг та споживачі. У роботі застосовано системний аналіз наукової літератури, порівняльний аналіз технократичного, сервісно-орієнтованого та інтегративно-економічного підходів, аналітичну оцінку ринкових даних та SWOT-аналіз провідних українських онлайн-платформ. Таке поєднання методів дозволило дослідити взаємозв’язок технологічних рішень, маркетингових інструментів і поведінки споживачів із ефективністю цифрових сервісів. Дослідження показало, що ефективність цифрового сервісу визначається інтеграцією інформаційних систем і технологій із сервісно-орієнтованими управлінськими та маркетинговими підходами. Це забезпечує персоналізацію взаємодії зі споживачами, оптимізацію бізнес-процесів, підвищення швидкості обслуговування та зміцнення конкурентних переваг підприємств. Аналіз онлайн-платформ підтвердив значну роль цифрових сервісів у підвищенні видимості продуктів, залученні користувачів та формуванні стійких ринкових позицій. Встановлено, що синергія технологічної та сервісної складових формує нову модель сервісної економіки, де цифровий сервіс виступає стратегічним інструментом підвищення якості та унікальності послуг. Запропоновані рекомендації щодо розвитку інформаційних систем, впровадження інноваційних технологій, оптимізації маркетингових комунікацій і орієнтації на споживачів можуть бути використані для підвищення конкурентоспроможності послуг підприємств у цифровому середовищі.