Концептуальні підходи до управління розвитком фінансової діяльності аграрних підприємств в умовах нестабільного зовнішнього середовища - Запша, Галина Миколаївна; Лівінський, Анатолій Іванович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета статті – розробити та обґрунтувати концептуальні підходи до управління розвитком фінансової діяльності аграрних підприємств в умовах нестабільного зовнішнього середовища, визначивши систему принципів, що забезпечують стійкість і адаптивність фінансових рішень, а також окреслити практичні механізми й інструменти, здатні підвищити ефективність фінансової діяльності за умов волатильності, ресурсних обмежень і зростання зовнішніх ризиків. Методологічну основу дослідження становить сукупність загальнонаукових та спеціальних методів, що забезпечили комплексний, системний і багатоаспектний аналіз фінансової діяльності аграрних підприємств в умовах нестабільного зовнішнього середовища. Логіка їх застосування зумовлена метою дослідження – обґрунтування концептуальних підходів і практичних механізмів управління фінансовим розвитком аграрних підприємств. Обґрунтовано, що сучасні виклики – воєнні ризики, порушення логістичних ланцюгів, цінова волатильність, обмежений доступ до фінансових ресурсів і посилення регуляторних вимог – послаблюють фінансову стійкість аграрних підприємств та вимагають оновлення моделей фінансового менеджменту. Доведено, що ефективність управління фінансовою діяльністю забезпечує інтеграція системного, ризик-орієнтованого, інноваційного, процесного, стратегічного, кластерного, стейкхолдерського та ESG-підходів, які формують адаптивну модель економічної поведінки аграрних суб’єктів. Систематизовано ключові принципи формування фінансової стратегії та визначено інструменти протидії нестабільності: бюджетування, сценарне планування, лізинг, факторинг, аграрні розписки, хеджування, державні програми підтримки, страхування ризиків і цифрові технології. Показано, що поєднання класичних фінансових інструментів із цифровими платформами підвищує оперативність і якість фінансового управління. Запропонований комплекс концептуальних підходів та інструментів створює методологічну основу для оптимізації фінансових процесів та підвищення адаптивності аграрних підприємств у нестабільному середовищі. Результати дослідження можуть бути використані для розроблення фінансових стратегій, удосконалення антикризового управління, підвищення інвестиційної привабливості та формування дієвих політик підтримки сталого розвитку аграрного сектора.